xcounter
#

У США проведуть "повторну сертифікацію" старих зенітних ракет на фоні збільшеної потреби

8420
Зенітна ракета SM-2 (всі фото: US DoD)
Зенітна ракета SM-2 (всі фото: US DoD)

Питання чим збивати дешеві дрони та ракети для Пентагону потроху стає ключовим

У Пентагоні готові до комплексних рішень у зв'язку зі збільшеною потребую у зенітних ракетах. Ці рішення стали логічним висновком з операції США із партнерами у Червоному морі з охорони судноплавства від атак єменських хуситів під час операції Prosperity Guardian.

Й одним з них є перевірка запасів та повторна сертифікація. Про це повідомив контр-адмірал ВМС США Фрейд Пайл, очільник підрозділу надводних бойових дій (N96) управління військово-морськими операціями, пише Breaking Defense. Хоча він також зазначив, що наявні запаси засобів залишаються у "стійкому стані".

Читайте також: "Літаючі машини" на полі бою - які завдання вони можуть виконувати будуть вирішувати у ПС США
USS Winston S. Churchill (DDG 81) launches an SM-2
Ракетний есмінець USS Winston S. Churchill (DDG 81) класу Arleigh Burke запускає SM-2 (архівне фото 2014 року)

Що саме криється за "повторною сертифікацією" і яких саме засобів він не уточнив. Але з боку Defense Express цілком можливо зробити припущення, що мова йде про перевірку ракет, строк зберігання яких вже вийшов за встановлені межі.

Справа в тому, що будь-яка ракета, як і інші боєприпаси, мають встановлені терміни "придатності", але практика демонструє, що навіть "прострочені" ракети цілком можуть виконувати своє завдання ще певний час. Який саме - і має вочевидь показати "повторна сертифікація".

Про які саме ракети йде мова - питання окреме. Але враховуючи те, що мова йде про ВМС США, то скоріш за все мається на увазі вся номенклатура зенітних ракет морського базування. Зокрема SM-2 (RIM-156), RIM-7 Sea Sparrow, а також RIM-116.

RIM-116
RIM-116

Але цим звісно справа не обмежиться, бо інший сегмент комплексу рішень вже відомий - пошук дешевших зенітних засобів. Про це у Пентагоні почали говорити ще у середині лютого. При цьому у США визнають, що їх концепція застаріла й треба брати приклад з України. Якщо дуже коротко - то американська система побудована на принципі, що спочатку працює найбільш далекобійний та відповідно найдорожчий засіб, а потім вже дешевші.

Водночас ці рішення про довгострокові перспективи, бо мова йде про пошук дешевих альтернатив, про збільшення кількості виробництва та зменшення вартості поточних ракет, а також про можливу перебудову системи. Але поки виробництво буде масштабовано, а ціна піде вниз - пройде значний час.

Зазначимо, що операція Prosperity Guardian вже стала справжнім стрес-тестом для багатьох ВМС, наприклад данський фрегат Iver Huitfeldt зіткнувся з цілим рядом проблем з основними бойовими системами. А загалом всі флоти, включно із США - великою вартістю зенітних ракет, якими необхідно перехоплювати дешеві дрони.

Більше того, навіть у випадку із перехопленням балістичних ракет іранського виробництва, скоріш за все, вони коштують дешевше за західні протиракети. Тому на рівні квітня лише ВМС США відстріляли ракет та інших боєприпасів на близько 1 млрд доларів.

Читайте також: Грант Шаппс натякає про Tomahawk під новітні британські фрегати Type 26 і Type 31