xcounter
#

Ще одна точка бойових дій у світі: США з коаліцією проти єменських хуситів у Червоному морі

3043
Ще одна точка бойових дій у світі: США з коаліцією проти єменських хуситів у Червоному морі

Операція Prosperity Guardian - фактично повторення дій проти сомалійських піратів, але проти хуситів у яких є балістичні ракети з Ірану

Ще однією точкою напруги з фактичними бойовими діями стає Червоне море, Аденська затока та Баб-ель-Мандебська протока, які є частиною потужного транспортного коридору через який йде близько 14% всього світового морського трафіку.

Кораблі у цьому районі стали об'єктом систематичних атак єменських хуситів, які відкрито підтримуються Іраном, на що США оголосили про початок міжнародної військової операції Prosperity Guardian. Окрім американських сил у коаліцію вже увійшли Велика Британія, Франція, Італія, Нідерланди, Норвегія, Іспанія, Канада, Бахрейн та Сейшельські острови. Водночас кількість учасників може бути збільшена.

Читайте також: Бронекатер "Гюрза-М" як засіб протиповітряної оборони: Наєв розповів про нові мобільні вогневі групи (відео)

Наразі у регіоні вже перебувають більш ніж значні сили, які налічують одну ударну авіаносну групу на чолі з USS D.D. Eisenhower (CVN-69) з ракетним крейсером USS Philippine Sea (CG-58) класу Ticonderoga та двома есмінцями класу Arleigh Burke, два універсальні десантні кораблі, а також ще 12 есмінців та фрегатів США та інших країн.

До безпосередньо надводного угрупування варто додати авіаційну компоненту, й окрім авіакрила D.D. Eisenhower, мова йде про патрульні літаки, БПЛА типу MQ-9 Reaper, а також ударної авіації наземного базування з прилеглих авіабаз.

Водночас наразі операція Prosperity Guardian більше нагадує за змістом боротьбу із сомалійськими піратами під час операції Ocean Shield, яка проходила з 2009 по 2016 рік. Вона також проходила у цьому ж регіоні, а її метою також був захист вільного судноплавства.

Але якщо тоді загрозою були моторні човни з бандами озброєнні автоматами та, максимум, гранатометами, то тепер мова йде про єменських хуситів, які мають в арсеналі балістичні ракети, включно з іранськими Ghadr-F з дальністю до 2000 км, крилаті ракети Soumar, звісно Shahed-136.

Крилаті ракети Soumar
Крилаті ракети Soumar

А серед спеціалізованого протикорабельного озброєння: Fajr-4, які мають оптико-електронну систему самонаведення та базуються на

Fateh-110

, китайські C-801

під назвою Al-Mandab 1

та їх удосконалена версія Al-Mandab 2 (іранська версія китайської ракети під назвою Noor

)

, а також певна кількість ще радянських П-15М берегового комплексу "Рубеж".

Fajr-4
Fajr-4

Окрім того, єменські хусити у будь-якому випадку є організованою військовою силою, яка здатна проводити комплексні військові операції. Для ілюстрації розриву у можливостях між двома загрозами для судноплавства з різницею у 10 років у одному регіоні:

При цьому вони вочевидь матимуть доволі широке постачання будь-якого необхідного їм озброєння з Ірану, а враховуючи поточну ситуацію, не виключено, що й РФ буде максимально зацікавлена у постачанні власного озброєння. А все це вимагатиме від коаліції на чолі з США вже активніших кроків, які не будуть обмежуватись лише охороною кораблів.

Читайте також: Британська артилерія буде ремонтуватись в Україні: BAE Systems уклала важливу угоду