xcounter
#

Британська артилерія буде ремонтуватись в Україні: BAE Systems уклала важливу угоду

105-мм гаубиця L119, фото з навчань артилеристів ЗСУ у Великій Британії літом 2021 року (ГШ ЗСУ)
105-мм гаубиця L119, фото з навчань артилеристів ЗСУ у Великій Британії літом 2021 року (ГШ ЗСУ)
3377

Артилерія, що була передана від Великої Британії до ЗСУ, буде обслуговуватись вже в Україні, що значно прискорює ці процеси

Обслуговування західного озброєння потроху переноситься в Україну, що якісно впливає на строки його ремонту та відновлення. І за Rheinmetall, який попри плани на українське виробництво БМП Lynx та БТР Fuchs також починає з локалізації ремонту та обслуговування, аналогічний крок зробив ще один оборонний гігант - BAE Systems.

Як офіційно повідомили у компанії, між BAE Systems та AMS Integrated Solutions укладено угоду щодо ремонту та підтримуванню артилерійських систем, які передані урядом Великої Британії. Ці роботи будуть проводитись на наявних центрах технічного обслуговування в Україні, де будуть працювати українські інженери.

Читайте також: Рашисти хочуть на майже всі Ту-22М3 поставити штангу дозаправки, яка дає політ на кілька годин
BAE Systems та AMS Integrated Solutions

У цьому випадку AMS Integrated Solutions виступає саме у ролі субпідрядника, продовжуючи свій досвід роботи у "гарячих точках". У активі компанії кейси роботи у Косово, Афганістані та інших країнах під час війн, за контрактами з ООН та США, де вона займалась технічним обслуговуванням техніки та озброєння.

"Наше партнерство означає союз досвіду та відданості своїй справі, використовуючи великий досвід BAE Systems у виробництві артилерійських систем та наш підтверджений досвід у галузі технічного обслуговування та капітального ремонту. Ця співпраця дозволяє нам використовувати наші внутрішні потужності та кваліфікованих інженерів для швидкого відновлення критично важливого артилерійського обладнання, забезпечуючи стійкість та готовність обороноздатності України", - заявив очільник AMS Integrated Solutions Гері Ріордан.

Точний перелік озброєння, яке буде обслуговувати компанія не оголошений, але формулювання щодо робіт з артсистемами переданими від Великої Британії, окреслює це межами 105-мм гаубиць L119, а також 155-мм САУ AS90.

САУ AS90
САУ AS90 під час навчань у Великій Британії (ГШ ЗСУ)

Водночас наприкінці травня цього року було офіційно повідомлено, що BAE Systems відкриє офіс в Україні та розгорне ремонт озброєння власного виробництва. А у цьому випадку перелік об'єктивно значно ширший, бо мова йде й про Challenger 2, БМП CV90 та Bradley, БТРи M113, САУ M109 та Archer, гаубиці M777.

Тобто наймання BAE Systems підрядника AMS Integrated Solutions для робіт в Україні цілком можливо є лише частиною цих зусиль, які до того ж пов'язані з розділенням тягаря обслуговування не лише за ознакою виробника озброєння, а й країни, яка надала це озброєння.

Й, наприклад, хоч і для BAE Systems CV90 та Bradley є машинами у власному активі, але питання їх обслуговування в Україні, вочевидь вирішується на рівні уряду Швеції та США, які їх передали. Це саме цілком стосується всієї іншої номенклатури озброєння від цього оборонного гіганта. Тому цілком очікувано, що цей крок є лише першим на шляху створення в Україні відповідних потужностей.

Читайте також: У ЗСУ брак артилерійських снарядів покриватимуть FPV-дронами: буде створено потужне виробництво