xcounter
#

Рашисти хочуть на майже всі Ту-22М3 поставити штангу дозаправки, яка дає політ на кілька годин

7762
Черговий модернізований Ту-22М3М для "ВКС РФ" на території Казанського авіазаводу, березень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Черговий модернізований Ту-22М3М для "ВКС РФ" на території Казанського авіазаводу, березень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Як це може змінити характеристики бомбардувальників, і до яких загроз це може привести

В одній з публікацій раніше Defense Express розповідав про намір РФ організувати виробництво Ту-214 в цеху авіазаводу в Казані (КАПО), який зводився взагалі-то під проект ПАК ДА – перспективного стратегічного бомбардувальника на заміну Ту-95МС і Ту-160. Але в цій історії також згадувався й інший елемент – що на тому ж КАПО рашисти хочуть виготовити від кількох до 30 модернізованих бомбардувальників Ту-22М3М, і це варто розібрати окремо.

Бо тут йдеться про наміри ворога модернізувати один із елементів своєї стратегічної авіації, а відтак – і розширити спектр повітряних загроз для нашої країни.

Читайте також: РФ хоче мати 10 фрегатів під ракети "Циркон", по факту є один
Викатка першого Ту-22М3М із заводського цеху в 2018 році, фото з відкритих джерел

Модернізований Ту-22М3М має виготовлятись на базі тих же Ту-22М3, і від свого базового варіанту цей літак має відрізнятись лише двома, але дуже важливими речами.

Перша – оновлена бортова радіоелектронна апаратура і можливість застосовувати надзвукову крилату ракету типу Х-32, що виготовляється шляхом переробки із старих Х-22. Про особливості характеристик ракет Х-32 Defense Express розповідав у цій публікацій.

Рашистський Ту-22М3 з ракетою Х-32 перед першим випробувальним пуском в лютому 2021 року, фото з відкритих джерел

А от друга і найбільш чутлива річ – установа штанги дозаправки в повітрі у носову частину, яка перетворює Ту-22М3М по суті на дальній бомбардувальник.

Бо, як заявляють самі росіяни, можливість дозаправитись в повітрі збільшує бойовий радіус для Ту-22М3М від 2400 км до 8000 км. Що в свою чергу при крейсерській швидкості в 950 км/год чи навіть максимальній до 2300 км/год в теорії дозволяє Ту-22М3М виконувати політ протягом кількох годин.

Перший модернізований літак Ту-22М3М станом на жовтень 2019 року ще проходив заводські випробування, зображення з відкритих джерел

Наразі невідомо, якими темпами російський ВПК може забезпечити конвертацію Ту-22М3 до стандарту Ту-22М3М. Але якщо брати горизонт планів ворога, то виходить, що РФ хоче таким чином модернізувати усі свої Ту-22М3 (за оцінками ГУР МОУ, на серпень цього року рашисти мали всього 31 такий справний бомбардувальник).

І якщо росіянам для реалізації цього плану знадобиться кілька років, то в результаті РФ може отримати такий засіб повітряного нападу, який подібно до МиГ-31К з "Кинжалами" також зможе тримати нашу країну на певному рівні напруги.

Рашистський Ту-22М3М, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: РФ каже, що готова знову робити балістичні ракети середньої та меншої дальності