xcounter
#

РФ каже, що готова знову робити балістичні ракети середньої та меншої дальності

4379
Ймовірний вигляд рашистської БРСД під індексом РС-26 "Рубеж", зображення з відкритих джерел
Ймовірний вигляд рашистської БРСД під індексом РС-26 "Рубеж", зображення з відкритих джерел

Про які зразки ракет тут може йти мова, і що це може означати

Командуючий Ракетними військами стратегічного призначення (РВСН) РФ Сєргєй Каракаєв заявив, що російський ВПК начебто має необхідну технологічну базу та фахівців, щоб у стислий строк поновити виробництво балістичних ракет середньої та меншої дальності, та організувати їх поставку у війська.

Про це пишуть російські пропагандистські "ЗМІ" посилаючись на інтерв’ю Каракаєва газеті "Красная звезда" Міноборони РФ. Додаючи при цьому, що свої ракети середньої та меншої дальності СРСР ліквідував за Горбачова у 1987 році, в рамках угоди РСМД, яка передбала ліквідацію балістичних та крилатих ракет наземного базування дальністю від 500 до 5500 кілометрів, що розміщувались в Європі.

Читайте також: РФ показала, що може підняти в повітря одразу сім Ан-124, але є нюанс
Радянська система середньої дальності РСД-10 "Пионер", що була носієм ядерної зброї та загрожувала Європі, архівне зображення з відкритих джерел

Коли рашисти кажуть, що мають технологічну базу для виробництва балістичних ракет саме середньої дальності, як наприклад РСД-10 "Пионер" за часів СРСР, то навряд чи вони тут перебільшують свої можливості.

Можемо нагадати, що у вересні 2023 року РФ заявила про заморозку робіт по таємничній балістичній ракеті проекту "Змеевик", що повинна була мати протикорабельні характеристики. І що до 2017 року росіяни вели роботи по БРСД проекту РС-26 "Рубеж", по якій начебто вдалось навіть провести кілька вдалих випробувальних пусків, але потім пріоритет було віддано крилатих ракетам 9М729 "Искандер-к".

Ймовірний вигляд рашистської БРСД під індексом РС-26 "Рубеж", зображення з відкритих джерел

Що стосується ракет меншої дальності, тобто від 500 до 1000 кілометрів, то тут вже складніше.

Радянський Союз мав на озброєнні до 1990 року ракетний комплекс "Темп-С", балістична ракета якого мала дальність пуску до 900 кілометрів. Але ж Російська Федерація над такими ракетами не працювала (у всякому випадку, даних про таке нема у відкритому доступі).

Тому можливо, тут мова також і про легалізацію можливих поставок балістичних ракет дальністю до 1000 кілометрів, від тих же Ірану чи Північної Кореї. Тим більш, що співпраця між РФ та КНДР досягла такого рівня, коли росіяни передали північним корейцям технології для виробництва літака радіолокаційного дозору А-50.

"Темп-С", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Як серби схрестили ракети від С-75 та бомби, і що з того вийшло