xcounter
#

Французи кажуть, що нормально тратити дорогі ракети Aster 15 на дешеві БПЛА єменських хуситів

10758
Пуск морської зенітної ракети Aster 15, ілюстративне фото від MBDA
Пуск морської зенітної ракети Aster 15, ілюстративне фото від MBDA

Ця подія важлива і може означати початок зсуву в західній концепції ведення ППО

Командувач угрупуванням ВМС Франції у Червоному морі віце-адмірал Еммануель Слаарс заявив, що французький фрегат Languedoc в грудні 2023 року відбив кілька атак дронів-камікадзе та інших БПЛА, які були випущені угрупуванням "Ансар Аллах", вони є ж єменські хусити для ударів по судноплавсу в регіоні.

Для відбиття атак французький фрегат використовував дороговартісні зенітні ракети Aster 15, кожна з яких коштує мінімум 1,1 мільйона доларів. Таку витрату ресурсів французькі військові вважають виправданою, оскільки потрібно рахувати не тільки вартість ракети, але й також і вартість об’єкта, який вдалось захистити, пише в своїй публікації Defense News.

Читайте також: Єменські хусити мають навіть П-15 і конвертовані С-75, але більшість ракет від Ірану
Фрегат Languedoc, ілюстративне фото від ВМС Франції

Як зазначають автори цього порталу, французький віце-адмірал Слаарс наголосив, що британський есмінець HMS Diamond у водах Червоного моря для збиття дронів єменських хуситів також використовував ці самі ракети Aster 15 (дальність пуску до 30 км, стартова маса 310 кг, швидкість польоту - 3 Мах).

В свою чергу, екіпаж французького фрегата Languedoc при виконанні завдань протиповітряної оборони та застосуванню дороговартісних Aster 15 виходив із наступної логіки. Цей корабель виконував патрулювання автономно, в рамках завдань, поставлених від керівництва ВМС Франції. При цьому передбачалось, що фрегат має в першу чергу супроводжувати судна під прапором Франції або ж "судна з французькими інтересами".

Водночас, при безпосередньому збитті єменських БПЛА екіпаж фрегата Languedoc виходив із того, що напад відбувається на сам корабель. І що на екрані РЛС не обов’язково може бути саме дешевий дрон-камікадзе вартістю всього в кілька десятків тисяч доларів, що це може бути і складніший дрон-розвідник. Але якщо цей розвідувальний БПЛА збити вчасно, то можна уникнути більш масштабного нальоту на сам фрегат та/або цивільне судноплавство в регіоні.

Від Defense Express додамо, що наведене вище повідомлення є показовим та важливим одразу з двох ракурсів. Перший і найважливіший – виходить, що військові країн Заходу поступово відходять від концепції, за якою треба рахувати лише вартість повітряної цілі та вартість засобу для збиття, і тепер починають рахувати і цінність об’єкта, який вдалось захистити.

Другий ракурс – крім високої вартості, Aster 15 може мати і доволі довгий цикл виробництва, аж до 40 місяців. У всякому випадку, саме про таку тривалість циклу виготовлення ракет сімейства Aster йшлось на початку лютого 2023 року, і про "морську" Aster 15, і про "сухопутну" Aster 30 до ЗРК SAMP/T.

Пуск зенітної ракети Aster 15 з британського есмінця HMS Defender, фото - UK MoD
Читайте також: До реальних бойових лазерів ще дуже далеко: у ВМС США призвали дивитися на проблему реалістично