xcounter
#

Єменські хусити мають навіть П-15 і конвертовані С-75, але більшість ракет від Ірану

19255
Єменські хусити демонструють наявність ПКР П-15 "Рубеж" під час параду в 2022 році, зображення - mmy.ye
Єменські хусити демонструють наявність ПКР П-15 "Рубеж" під час параду в 2022 році, зображення - mmy.ye

І це доволі потужний арсенал, який це угрупування використовує для ударів по суднам в Червоному морі

Учора стало відомо про те, що 9 січня 2023 року кораблі міжнародної коаліції в Червоному морі відбили найбільш масовану атаку єменських хуситів по цивільному судноплавству в цьому регіоні. Для цієї атаки хусити використали 18 дронів-камікадзе неназваного типу іранського виробництва, одну балістичну та дві крилаті протикорабельні ракети, усі ці засоби повітряного нападу були збиті.

На цьому тлі виникає питання, а що за крилаті та балістичні ракети для ударів по суднам мають єменські хусити, і звідки вони в них. Відповідь дає Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS) в своєму блозі, і там ми можемо прочитати наступне.

Читайте також: РФ вийшла на 2 млн боєприпасів великого калібру на рік, але має дефіцит у 500 тисяч й покриває його з КНДР

Якщо говорити про крилаті протикорабельні ракети, то тут автори IISS виходять з того, що єменські хусити досі можуть мати в своєму розпорядженні старі радянські ракети П-15 "Рубеж" та китайські ПКР C-801 (із дальністю стрільби до 40 кілометрів), які були в розпорядженні урядових військ Ємену до 2014 року. Реальна боєздатність цих ракет наразі може викликати питання, але це не заважає єменським хуситам демонструвати їх на різного роду парадах.

Реально небезпечними зразками ПКР в розпорядженні єменських хуситів є іранські протикорабельні ракети Ghadir під єменським позначенням Al-Mandab-2, що мають заявлену дальність стрільби до 300 кілометрів та виглядають як вдосконалена копія китайської C-801.

Також – іранські протикорабельні ракети Paveh-351, що мають заявлену дальність стрільби до 800 кілометрів, та іранські Sejil з дальністю пуску до 180 кілометрів.

Якщо говорити саме про балістичні протикорабельні ракети в розпорядженні єменських хуситів, то тут варто почати із доволі специфічного зразка під назвою Mohit – конвертовані для стрільби по надводним цілям зенітні ракети від комплексу С-75, відповідно модифіковані комплектуючими від Ірану.

Крім того, єменські хусити мають також іранські балістичні ракети Fateh-313 та Raad-500 (на дальність 450 км та 500 км відповідно) у модифікаціях, адаптованих для стрільби по морським цілям.

Але от далі варто звернути увагу і на такі специфічні зразки під єменською назвою Faleq, Mayun та Al-Bahr, котрі є протикорабельними балістичними ракетами місцевого виробництва, але однак виготовляються з контрабандних комплектуючих від Ірану.

Єменські хусити демонструють наявність конвертованих ракет від С-75 для стрільби по надводним цілям під назвою Mohit під час параду в 2022 році, зображення - mmy.ye

Читайте також: В "Інфозахисті" розповіли про комплекс РТР "Архонт" і на яку зброю рашистів він вже "полював"