xcounter
#

"Літаючі машини" на полі бою - які завдання вони можуть виконувати будуть вирішувати у ПС США

4464
"Літаючі машини" на полі бою - які завдання вони можуть виконувати будуть вирішувати у ПС США

Через рік ПС США мають надати плани із закупівель таких технологій та їхніх програм розвитку

Палата представників США мають плани, щоб Повітряні сили країни взялися за концепцію так званого електричного "літаючого автомобіля" — в одному з розділів від підкомітету зі збройних сил у Законі про національну оборону на 2025 фінансовий рік є вимога до ПС США та Пентагону створити робочу групу, яка б перетворила концепцію Agility Prime у програми, які можна було б використовувати в оперативному порядку.

Joby Aviation електролітак
Фото — Joby Aviation

Програму Agility Prime реалізує інноваційний підрозділ Повітряних сил США AFWERX, вона передбачає співробітництво з промисловістю з метою розробки електричних літаків VTOL (вертикального злету і посадки). Протягом останніх чотирьох років було укладено низку контрактів на створення "повітряних таксі", розповідають у виданні Defense News.

Читайте також: Туреччина каже, що їхній KAAN кращий за F-35, бо літак треба експортувати, щоб не злетіли витрати

Зокрема відомо, що у ПС США вже експериментували з наступними зразками:

  • від Joby Aviation та Beta Technologies — перевезення запасних частин та інших вантажів по базах;
  • з літаком Beta Alia — навчання з імітації евакуації поранених, проходили на початку цього року.

У ПС США також вбачають, що технології, які тестують у рамках програми Agility Prime, можна використовувати у бойових рятувальних операціях, оскільки такі літаки будуть працювати тихіше за традиційні гелікоптери.

Відзначається, що служба матиме пів року часу, щоб створити так звану перехідну робочу групу у рамках цієї програми, вона буде працювати до кінця вересня 2027 року, її завданнями буде визначили, як же технології Agility Prime (вертикальний злет та посадка й автономний політ) можуть допомогти збройним силам. І також має бути створена і реалізована стратегія з передачі можливостей іншим підрозділам, які ймовірно будуть використовувати електричні літаки.

Очолить цю групу міністр ПС США, до неї увійдуть також міністри армії та флоту, низка заступників міністрів та представники командування спецоперації США і транспортного командування.

Водночас до кінця вересня 2025 року міністр ПС США має надати звіти, в яких буде проаналізовано програми військових як у розробці, так і у закупівлі гібридних чи електричних літаків VTOL, а також плани з військових закупівель цих технологій та досліджень і програм розвитку.

Читайте також: Грант Шаппс натякає про Tomahawk під новітні британські фрегати Type 26 і Type 31