xcounter
#

Грант Шаппс натякає про Tomahawk під новітні британські фрегати Type 26 і Type 31

7575
Пуск крилатої ракети Tomahawk, ілюстративне фото з відкритих джерел
Пуск крилатої ракети Tomahawk, ілюстративне фото з відкритих джерел

Чому британці про таке задумались, і наскільки близькі вони до реалізації

Уряд Великої Британії хоче, аби перспективні фрегати для Королівських ВМС проектів Type 26 і Type 31 отримали "можливості далекобійних ударів по суші", про що оголосив міністр оборони Грант Шаппс під час Першої конференції морського лорда, що відбувалась 14-15 травня в Ланкастер-Хаусі, що в Лондоні.

На даний момент надводні кораблі британських ВМС не можуть бити крилатими ракетами по об’єктам на суходолі, і ця прогалина у можливостях Королівського флоту Великої Британії чітко себе проявила під час бойових дій проти єменських хуситів у Червоному морі, які стартували восени 2023 року. Про це пише портал Naval News.

Читайте також: В "Інфозахисті" розповіли, які системи демонстрували на виставці у Норвегії

Про які саме "можливості далекобійних ударів по суші" натякав у своєму виступі міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс, цілком можемо побачити в подальших деталях цієї публікації від Naval News, і там цілком чіткий натяк саме на крилаті ракети морського базування Tomahawk.

По-перше, вказується така технічна деталь, що перспективні фрегати проекту Type 26 і так оснащуються універсальними вертикальними пусковими установками Mk 41, котрі призначені для запуску тих же "Томагавків" та сімейства зенітних ракет типів SM-2, SM-3 та SM-6.

Ну а по-друге, в публікації є також відсилка до того, що перший морський лорд та начальник штабу Королівських ВМС адмірал Бен Кі ще в 2023 році заявляв про необхідність дати надводним кораблям свого флоту можливість бити по наземним цілям, при цьому він вжив такий пасаж – "можливості наземного удару мають лише багатоцільові атомні субмарини Astute, однак ми не можемо їх розмістити всюди"; а тут нюанс саме в тому, що підводні човни Astute також оснащені саме КРМБ Tomahawk.

Фрегат проекту Type 26, ілюстративний рендер від BAE Systems

Далі виникає питання, а наскільки взагалі Британія має можливості поставити на свої кораблі "Томагавки", і це питання має одразу дві площини. Перша – технічна, тобто можливість запускати ці ракети з відповідних носіїв. Як вже було сказано вище, фрегати проекту Type 26 "зі старту" оснащуються УВП типу Mark 41, тобто там одразу буде технічна можливість для запуску ракет Tomahawk.

Що стосується кораблів проекту Type 31, то тут британці, схоже, ще остаточно не визначились. Бо спочатку в них була концепція вмонтувати Mark 41 буквально в усі кораблі цього проекту, в тому числі – по яким уже є значний прогрес у добудові. Втім, тепер британський флот вирішив ще окремо опрацювати це питання.

Але ж є й інша складова – на даний момент взагалі нема ніяких повідомлень, щоб Велика Британія вела перемовини із США про купівлю хоч якоїсь кількості крилатих ракет Tomahawk.

Фрегат проекту Type 31, ілюстративний рендер від BAE Systems
Читайте також: Чи дійсно Rheinmetall відкриє виробництво систем ППО в Україні: правда чи ні