xcounter
#

Як найкраще збивати ракети і дрони єменських хуситів - у ВМС США роблять свої висновки

3012
USS Carney (DDG-64), фото — U.S. Navy photo/Journalist Seaman Apprentice Charles A. Ordoqui
USS Carney (DDG-64), фото — U.S. Navy photo/Journalist Seaman Apprentice Charles A. Ordoqui

США разом із союзниками збили вже десятки ракет та дронів єменських хуситів, але в цій історії теж є свою нюанси

Військово-морські сили США удосконалюють свою тактику виявлення та знешкодження загроз з урахуванням тих уроків, які були винесені за результатами боїв у Червоному морі, де американські військові збивають ракети різних типів, а також ударні безпілотники єменських хуситів — про це у вівторок, 13 лютого, заявило керівництво служби.

Так, командувач надводними силами ВМС віцеадмірал Брендан Маклейн відзначив, що дані про бойові дії відправлять у Центр розвитку надводної та мінної боротьби (далі — SMWDC) для аналізу і подальших висновків та ідей з приводу, а як найкраще боротися із такими загрозами. Наприклад, як можна налаштувати радари для оптимізації їхньої роботи, розповідають у виданні Defense News.

Читайте також: В США лише за 33 роки після "Бурі в пустелі" задумались про висновки з неї
зенітна ракета SM-6
SM-6, фото — Raytheon

За словами Маклейна, оскільки характер загрози постійно змінюється, то сьогодні у SMWDC продовжують відстежувати та пропонувати оновлені тактики та методі. Які вже відображаються у рамках навчальних заходах перед розгортанням, наприклад, Advanced Tactical Training і Composite Training Unit.

Він також відзначив, що єменські хусити зокрема використовують й балістичні ракети, які набагато швидше долітають до цілей і тому вимагають якнайкращої реакції від американських кораблів.

А заступниця командуючого інформаційних сил служби Елізабет Нешолд заявила, що той же есмінець Carney DDG-64 класу Arleigh Burke був готовий у перший день збивати ракети і дрони завдяки підготовці і зосередженості на обізнаності про бойовий простір, успішному командуванні та управлінні тощо. І що Центр розвитку інформаційної війни ВМС США розробив оновлену тактику у рамках своєї зони відповідальності — командир корабля повинен мати якнайбільше часу, щоб зреагувати на загрозу. Хоча й через обмежену географію Червоного моря та швидкості ракет, тривалість від моменту пуску ракети і збиття може коливатися від 60 до 90 секунд.

Тут доречно буде згадати випадок, коли для знищення крилатої ракети вперше використали морську зенітну артилерійську установку Mark 15 Phalanx (CIWS) з есмінця USS Gravely типу Arleigh Burke, яка збила ракету на відстані у 1,6 км, і це вперше було настільки близько, бо раніше ракети та дрони перехоплювалися на відстані у 12,8 км і далі.

Маклейн також заявив, що він би хотів, аби промисловість швидко розвивала зброю спрямованої енергії, щоб цілі можна було збивати дешевим способом і не витрачати дорогі ракети на кшталт SM-6.

"Багаторівневий захист всієї ударної групи — це шлях на цей момент, а потім, будемо сподіватися, з прискоренням промисловості з використання спрямованої енергії у всіх формах, лазерах і мікрохвилях, ми зможемо швидше доставити що-небудь на наші кораблі", — зауважив він. Хоча раніше у ВМС США наполягали, що дивитися на проблему бойових лазерів треба реалістично і що до них поки що далеко.

Читайте також: Армія США хоче одразу 600 перехоплювачів дронів Coyote 2C по $125 тис за одиницю