xcounter
#

Українські БПЛА таки пошкодили загоризонтну РЛС "Воронеж-ДМ" на дальність аж 6000 км

15665
"Воронеж-ДМ", супутниковий знімок від Google Earth
"Воронеж-ДМ", супутниковий знімок від Google Earth

Чим цей радар важливий для ворога, та як швидко він може відновити цю втрату

Вчора 23 травня 2024 року в різних циркулювали повідомлення про те, що українські безпілотники змогли пошкодити загоризонтну радіолокаційну станцію "Воронеж-ДМ", яка розміщена біля Армавіра в Краснодарському краї РФ та входить до російської системи раннього попередження про ракетний удар. А тепер у відкритому доступі з’явились фотографії, які підтверджують сам факт пошкодження "Воронеж-ДМ", при цьому можемо зауважити, що влучання припали зокрема в адміністративні будівлі для розміщення персоналу та управління цією РЛС.

Особливість ситуації не тільки в функціональному призначенні, але і характеристиках самої "Воронеж-ДМ" також – заявлена дальність цілей складає до 6 тисяч кілометрів, при цьому йдеться і про балістичні та крилаті ракети, а також "космічні об’єкти".

Читайте також: РФ має лише 95 ядерних боєзарядів під "Искандер", і це не все про їх тактичну ядерну зброю

Пошкоджена в результаті атаки українських БПЛА загоризонтна РЛС "Воронеж-ДМ", травень 2024 року, зображення з відкритих джерел

Наявна у відкритому доступі схема із зонами огляду показує, що уражена вчора РЛС "Воронеж-ДМ" перекриває зону огляду частково над тимчасово окупованим Кримом, але основний вектор огляду – Балкани та Середземномор’я як операційні зони НАТО, а також Азію, включно із Перською затокою.

Доволі цікавим хронологічним співпадінням вийшло те, що спочатку вчора наші БПЛА пошкодили "Воронеж-ДМ" в Краснодарському краї, а за кілька годин потому, тобто в ніч на 24 травня цього року, "каміння з неба" попадало на вузол супутникового зв’язку біля тимчасово окупованої Алушти. Тут доволі складно оцінити, що із цього було "ціллю №1", оскільки обидва об’єкти для ворога буквально на вагу золота.

Але це співпадіння могло просто виникнути в рамках системних зусиль Сил оборони України по ослабленню стратегічного потенціалу РФ.

На цій схемі пошкоджена РЛС "Воронеж-ДМ" позначена цифрою "10"

Рашистські пропагандисти хизувались, що на території РФ загалом було розміщено близько 10 загоризонтних РЛС "Воронеж", котрі відрізняються між собою діапазонами робочих частот. В даному випадку "ДМ" означає, що уражений біля Армавіра радар працював у дециметровому діапазоні радіохвиль, та начебто був здатен вести одночасно до 500 повітряних цілей.

Росіяни також робили акцент, що їх радари сімейства "Воронеж" начебто менш ресурсозатратні у зведенні, аніж аналогічні РЛС радянського проекту "Днепр". Якщо по проекту "Днепр" строк побудови складав 5-7 років, то по РЛС "Воронеж" показник заявлено на рівні 12-18 місяців, та "всього" 1,5 мільярди рублів затрат.

Антенна РЛС типу "Воронеж", ілюстративне фото з відкритих джерел

Однак тут треба дивитись не тільки на формальний показник затрат, але й на фактичний строк вводу в стрій – наприклад, уражена біля Армавіра "Воронеж-ДМ" формально була запущена ще в 2009 році, але ще станом на 2017 році перебувала на «дослідно-бойовому чергуванні», іншими словами – навіть за документами Міноборони РФ ця станція ще тоді вважалась "сирою".

Також варто згадати і про повідомлення зразка 2020 року про намір росіян збудувати чергову РЛС сімейства "Воронеж" в тимчасово окупованому Криму, в Херсонесі. замість РЛС "Днепр", котра розміщувалась біля тимчасово окупованого Севастополя. Тоді строк реалізації проекту заявлявся до 2024 року, але на даний момент нема підтверджень, що росіяни почали зведення цього об’єкту.

Нагадаємо, що наприкінці квітня 2024 року супутник підтвердив, що наш БПЛА пошкодив важливу частину на загоризонтній РЛС 29Б6 "Контейнер", котра в росіян була якраз в одиничному екземплярі.

Читайте також: "Зоряні війни" проти РФ: чому на вузол зв'язку під Алуштою пішло одразу чотири ATACMS