xcounter
#

РФ має лише 95 ядерних боєзарядів під "Искандер", і це не все про їх тактичну ядерну зброю

2403
Рашисти розгортають ОТРК "Искандер" під навчань по використанню тактичної ядерної зброї, травень 2024 року, зображення з відкритих джерел
Рашисти розгортають ОТРК "Искандер" під навчань по використанню тактичної ядерної зброї, травень 2024 року, зображення з відкритих джерел

Скільки боєголовок та які засоби доставки є у ворога

Кремль "грає м’язами", демонстративно проводячи навчання по використанню тактичної ядерної зброї, які були оголошені ще 2 тижні, в практичну фазу перейшли уже зараз, але при цьому рашисти примудрились допустити доволі багато специфічних моментів. Наприклад, Defense Express уже писав про те, що це за дивний бронеавтомобіль, яким у РФ супроводжують ядерну зброю. Ну і загалом - що у РФ (не) показали на своїх навчаннях з тактичним ядерним озброєнням.

Тепер же ми хочемо поговорити про інший аспект, а саме – яким зараз арсенал тактичного ядерного озброєння Росії, та де про це можна прочитати детально. Детальні цифри в цьому питанні заодно покажуть, які слабкі місця свого тактичного ядерного арсеналу прагне прикрити Кремль, "граючи атомними м’язами на публіку".

Читайте також: США вперше з 90-х років почнуть виробництво Abrams з нуля, а збирання автоматизують
Рашисти розгортають ОТРК "Искандер" під навчань по використанню тактичної ядерної зброї, травень 2024 року, зображення з відкритих джерел

Найбільш повним джерелом в цьому питанні є довідник Bulletin of the Atomic Scientists, в якому зокрема наводяться оцінки по арсеналу ядерної зброї РФ станом на 2024 рік, на нього ми й пошлемось. Окремо наголосимо, що саме дослідники Bulletin of the Atomic Scientists ведуть відлік "Годинника Судного Дня", котрий попереджає людство про рівень небезпеки ядерної війни.

Тут виклад варто почати з такої деталі – Росія на даний момент має лише 75 ядерних боєзарядів під балістичні ракети 9М723 та 20 боєголовок до крилатих ракет 9М728/729 до ОТРК "Искандер".

Під час своїх "ядерних" маневрів росіяни демонстрували також й авіаційну компоненту – Ту-22М3 і МиГ-31К. Тут довідник вказує про те, що загалом "ВКС РФ" сумарно під літаки типів Ту-22М3 і МиГ-31К, Су-24М та Су-34 мають 334 ядерні боєзаряди, в це число входять і вільнопадаючі атомні бомби, та "спецБЧ" під різні типи ракет.

Тут логічним буде продовжити лінію, вказавши також дані по кількості ядерних боєзарядів, наявних у РФ під стратегічні бомбардувальники Ту-95МС і Ту-160. Тут автори Bulletin of the Atomic Scientists стверджують, що під свої 52 Ту-95МС росіяни мають загалом 430 ядерних боєзарядів, а під 15 Ту-160 – 156 боєголовок, в обох випадках йдеться про "спецБЧ" під крилаті ракети типів Х-55 та Х-102 (ядерний варіант тої ж Х-101).

Цікаво, що заявлений показник арсеналу нестратегічного ядерного озброєння в розпорядженні ВМФ РФ виглядає значно більшим, аніж навіть для стратегічної авіації – загалом 784 ядерні боєзаряди. Але в цей показник сумарно включені "спецБЧ" під різні типи торпед, протикорабельних ракет та навіть глибинних бомб. Крилаті ракети "Калибр" в цей перелік не входять, оскільки навіть рашистські пропагандисти не заявляли про можливу адаптацію цих КРМБ під ядерні боєголовки.

Рашистська ракета Х-102, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Також цікаво, що автори Bulletin of the Atomic Scientists в окремі рядки вивели показник в 4 ядерні боєголовки під береговий комплекс "Редут" та 23 боєголовки під ракети П-800 "Оникс".

Використання ядерних боєзарядів в засобах ППО може виглядати вкрай специфічним, однак наявність і таких "спецБЧ" в рашистів заявляється також. Тут мова про 250 ядерних боєголовок під С-300/400 та 68 боєзарядів під протиракети 53Т6, котрі забезпечують протиповітряну й протиракетну оборону Москви.

Але слід звернути окрему увагу, що списані, але водночас неутилізовані ядерні боєзаряди РФ обліковуються окремо, там заявлена цифра складає 1200 одиниць.

"Протиракета" типу 53Т6, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Винищувач Rafale випустив оновлену ядерну ракету під час випробувань