xcounter
#

Чому "атака" КНДР повітряними кулями зі сміттям по Південній Кореї - це не так смішно

12191
Чому "атака" КНДР повітряними кулями зі сміттям по Південній Кореї - це не так смішно

КНДР загалом випустила близько 600 повітряних куль, в яких було лише сміття, але це маркер дуже небезпечних можливостей Пхеньяну

КНДР вирішила атакувати Південну Корею у виключно незвичний спосіб - за допомогою повітряних куль, до яких було прив'язано сміття. Загалом мова йде про близько 600 таких куль, які перетнули кордон та приземлились чи впали на території країни.

Попри те, що мова йде саме про сміття, про це стало відомо лише після того, як пакети з ним були досліджені корейськими військовими на предмет радіаційної, хімічної та біологічної небезпеки. Тобто попри те, що для "атаки" були використанні саме такі низькотехнологічні засоби, потенційна загроза від них значно більша за необхідність попрацювати мітлою.

Читайте також: США замовили першу партію нових протикорабельних ракет Joint Strike Missile, які мають замінити Harpoon

На фоні цього можливо просто нагадати, що повітряні кулі вже дуже давно розглядаються як носій саме біологічної зброї. А все почалось із Другої світової війни та Японії, яка наприкінці 1944 року почала "бомбардувати" США за допомогою повітряних куль Фу-Го.

Ці кулі із діаметром 10 метрів за 72 години мали перелетіти Тихий океан та скинути п'ять бомб (чотири запалювальні по 5 кг та одну осколково-фугасну вагою 15 кг). Загалом було випущено 9300 Фу-Го, але лише близько 300 з них були помічені над США.

Попри те такі атаки були майже безрезультатні, у Пентагоні максимально втаємничили самі атаки, щоб не дати ворогу підтвердження того, що повітряні кулі взагалі долітають. Однією з причин було побоювання того, що японці замість запалювальних бомб, якими намагались взимку підпалити ліси, почнуть закидувати біологічну зброю.

Фу-Го Аеростат
Аеростат Фу-Го

І вже на початку 1950-х у США створили аеростатну бомбу E77, яка мала нести боєприпас начинений спорами зернової іржі, яка мала знищити злакові культури. При цьому доволі просто було вирішено питання розпорошення - за допомогою звичайного пір'я на якому й переносились спори.

Тобто для КНДР, яка активно демонструє свої ракетні технології та заради "красивої картинки" готова залпом випускати по 18 ракет KN-25, питання опанування технологій 80-річної давнини не є чимось складним. Більше того, вважається, що КНДР має біологічну зброю ще з 60-х років і активно її розвиває, маючи значні запаси.

Саме тому використання КНДР повітряних куль зі сміттям насправді є доволі серозним викликом для Південної Кореї. А факт того, що такі засоби доставки впали на території країни прямо показує, що подолати такими засобами навіть доволі розвинену протиповітряну оборону цілком можливо.

кндр повітряна куля
Північнокорейська повітряна куля зі сміттям

Нагадаємо, що КНДР час від часу здійснює подібні провокації. Зокрема у грудні 2022 року атакувала повітряний простір Південної Кореї за допомогою безпілотників, які прорвали ППО країни. Після чого було повідомлено про кардинальні зміни у методах та засобах перехоплення БПЛА.

Читайте також: Антидроновий комплекс на базі FPV: чому це не так просто, як здається