xcounter
#

Стартувало виробництво ракет GMLRS ER: є натяк, що ракети на 150 км може отримати й Україна

10810
Extended-Range GMLRS
Extended-Range GMLRS

Ракети GMLRS ER мають вдвічі більшу дальність у порівнянні з попередником, що означає значне розширення можливостей HIMARS у знищенні цілей

Американська компанія Lockheed Martin отримала дозвіл від Армії США на виробництво далекобійних високоточних ракет GMLRS ER для ракетних систем HIMARS та M270 — минулого місяця компанія отримала модифікацію контракту на цей рік на виробництво 240 одиниць цих ракет на суму 200 млн доларів. Повідомляється, що ще у січні цього року служба вирішила включити ці ракети до виробничої лінії компанії в Камдені, що в штаті Арканзас.

Цікавих фактів до цієї новини додає військовий аналітик Colby Badhwar у своєму акаунті у соцмережі X (раніше Twitter). Він нагадує, що в бюджет на 2024 фінансовий рік армією США було закладено закупівлю 120 одиниць ракет GMLRS ER, тож тут можна поки що обережно розглянути два варіанти, а для кого ж можуть бути ще 120 ракет.

Читайте також: Румунія зробила чергову модернізацію копії Т-55, поки чекає на Abrams та K2

Так, одним з варіантів, який випливає з роздумів аналітика, варто розглянути продаж ракет у рамках програми Foreign Military Sales (FMS). Наприклад, сьогодні вже є п’ять затверджених клієнтів для ракет GMLRS ER, йдеться про Фінляндію, Естонію, Литву, Польщу та Австралію.

Причому Фінляндія стала першою країною, що замовила ці далекобійні ракети, угоду було підписано ще у 2022 році на 91 млн доларів, постачання ракет очікується вже у наступному році.

Разом з тим, у контексті "додаткових" 120 ракет GMLRS ER також може бути й варіант, коли це озброєння фінансується у рамках програми USAI — нагадаємо, програма "Ініціатива сприяння безпеці в Україні" передбачає закупівлю озброєння та військової техніки безпосередньо у виробників.

За даними аналітика, у 2024 році вартість однієї ракети GMLRS ER становитиме близько 540 тисяч доларів, у наступному році (у 2025 планується виготовити вже 510 ракет) — 480 тисяч, і відповідно буде ще зменшуватися з розширенням виробництва.

Нагадаємо, GMLRS ER є удосконаленою версією ракет GMLRS і у порівнянні з попередником мають майже вдвічі більшу дальність і можуть нищити цілі на відстані у 150 км.

Вони отримали більший за розміром двигун, а також підвищений рівень маневреності, перші успішні випробування цієї ракети пройшли у березні 2021 року.

Читайте також: Випасання котів та тефлон: що говорять про нового генсека НАТО Марка Рютте