xcounter
#

Випасання котів та тефлон: що говорять про нового генсека НАТО Марка Рютте

Марк Рютте та Єнс Столтенберг (всі фото: Mark Rutte)
Марк Рютте та Єнс Столтенберг (всі фото: Mark Rutte)
2206

Марк Рютте, який полишає посаду прем'єр-міністра Нідерландів мінімум на найближчі чотири роки займе посаду генерального секретаря НАТО

Рекордна каденція Єнса Столтенберга на посаді генерального секретаря НАТО завершується і всі країни Альянсу погодили кандидатуру його наступника. Ним став прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який йде у відставку та обійме нову посаду 1 жовтня.

Вибір Марка Рютте був доволі ускладненим через позицію Угорщини, Словаччини та Туреччини, а також Румунії, яка висувала свого кандидата - президента Клауса Йоганніса. Але поступово зі всіма вдалось домовитись і отримати обов'язкове "зелене світло" від усіх 32 країн-членів.

Читайте також: Щоб шукати катери-камікадзе, рашисти хочуть залучити безпілотні вертольоти ВТ-30Е
Марк Рютт

Враховуючи те, що генсек НАТО обирається на чотири роки, після чого його повноваження можуть бути продовжені, то необхідно розуміти, що чекати від Марка Рютте на новій посаді. Бо зрештою саме від його майстерності та стилю дій залежить ефективність Альянсу у найбільш кризовий для нього період з часів Холодної війни. Про що, опитавши військових аналітиків, пише Breaking Defense/

І перше, що необхідно знати про 57-річного Марка Рютте, це те, що він 18 років очолював Народну партію за свободу і демократію та з 2010 року, чотири каденції, займає посаду очільника уряду. І за весь цей час він не потрапив до жодного вагомого скандалу. За що у Нідерландах його поза очі називають "Тефлон". А також "маленький змащник", бо майстерно змащує всі "коліщатка" державної машини, розповів Патрик Болдер, військовий аналітик Гаазького аналітичного центру стратегічних досліджень.

Марк Рютте

А саме якість домовлятися, в умовах, коли будь-яке рішення Альянсу вимагає згоди всіх учасників, об'єктивно можливо вважати головною.

"Його вважають винятково талановитим і симпатичним політиком, який практично з усіма ладнає, і це, я думаю, ймовірно, один із найважливіших чинників - найважливіших активів на цій посаді, тому що посада генерального секретаря в певному сенсі - це робота з випасу котів і залучення 32 членів до єдиної думки" - вважає Макс Бергманн, очільник євразійського напряму CSIS (Центру стратегічних і міжнародних досліджень).

Марка Рютте

І це цілком може переважити те, що за своє каденції на посаді прем'єр-міністра Марк Рютте до 2022 року не звертав особливої уваги на питання оборони Нідерландів. Зокрема витрати на оборону країни у той час були на рівні 1,1-1,4% від ВВП навіть попри зобов'язання підняти їх до 2% у 2014 році. Водночас з боку Defense Express додамо, що у 2024 році Нідерланди вже збільшили витрати до 1,95% від ВВП, до 21,4 млрд євро (у 2023 році були виділено 15,4 млрд євро, у 2022 - 12,9 млрд євро).

Також, з точки зору України, Марк Рютте може вважатися максимально позитивним кандидатом, який багаторазово особисто відвідував Україну. При цьому не лише Київ, а й Харків та Одесу.

Саме за його каденції й завдяки його рішенням Сили оборони України отримали більш ніж потужне посилення озброєнням. Зокрема саме Нідерланди є активним членом різних коаліцій включно з танковою, протиповітряною та взагалі основним та першим донором та фактично ініціаторами передачі F-16. Окрім того, у період з 2024 по 2026 рік Україна від Нідерландів 4 млрд євро військової допомоги.

Читайте також: Румунія зробила чергову модернізацію копії Т-55, поки чекає на Abrams та K2