xcounter
#

Румунія зробила чергову модернізацію копії Т-55, поки чекає на Abrams та K2

5936
Демонстрація TR-85 M1R на експозиції BSDA 2024, фото - Uzina Mecanică Bucureștiії BSDA 2024, фото - Janes
Демонстрація TR-85 M1R на експозиції BSDA 2024, фото - Uzina Mecanică Bucureștiії BSDA 2024, фото - Janes

Як самі румуни оцінюють цей проект, і на що звертають увагу

Під час оборонної виставки Black Sea Defense and Aerospace (BSDA) 2024, що в травні цього року відбувалась в Бухаресті, румунський оборонний конгломерат ROMARM показав модернізований танк TR-85 M1R. Ця розробка привернула увагу одразу з двох причин: мало того, що тут мова про чергову модернізацію румунської копії Т-55, так тут мова і про те, що ця модернізація відбувається на тлі планів Бухареста по масштабному оновленню своїх бронетанкових сил, в рамках яких на заміну TR-85 M1 мають прийти M1 Abrams та південнокорейські K2.

На перший погляд, витрачати ресурси на такий проект, паралельно з придбанням нових ОБТ, виглядало вкрай нераціональним. Тому тут окремо цікаво було, як самі румуни оцінюють модернізацію TR-85 M1R.

Читайте також: Іспанці думають, що МіГ-29 можна дозаправляти в повітрі, для чого підійде бразильський KC-390
Демонстрація TR-85 M1R на експозиції BSDA 2024, фото - Janes

Розгорнутіше про цей проект вирішив написати профільний румунський портал Defense Romania, і в їх публікації йдеться про наступне.

Для початку, румунська оборонна промисловість вважає для себе проект по TR-85 M1R насправді справою престижу. Оскільки реалізація робіт по оновленню цієї машини окрім всього іншого означає, що Румунія ще не втратила відповідні "інженерні компетенції".

Окремо цікаво, що Румунія планує модернізувати усі наявні танки TR-85 M1 (в кількості 54 одиниць) до стандарту TR-85 M1R, щоправда без деталізації по очікуваним строкам та затратам на цей проект. Втім схоже, що для самих румунів проект по модернізованому TR-85 M1R є скоріше способом виграти час в очікуванні на нові M1 Abrams та K2, поставка яких може розтягнутись навіть на кілька років.

Румунські TR-85 M1 Bizonul, ілюстративне фото з відкритих джерел

Далі за текстом автори Defense Romania наводять конкретний перелік вдосконалень, які були проведені в рамках TR-85 M1R. Там мова зокрема про доопрацювання системи електричної стабілізації гармати, заміну тепловізорів для командира та навідника, та модернізації системи управління вогнем до стандарту SCF Ciclop MR. Крім того, було проведено установку нових систем зв’язку від L3Harris Technologies.

По ходовій частині – відбулось доопрацювання гальмівної системи, та заміна гусениць на нові з гумовими футеровками. Двигун і трансмісія залишились ті самі, але були "доопрацьовані для модернізації", зокрема через установку передпускового підігрівача для запуска силової установки в холодну погоду, та через установки системи моніторингу двигуна та нового генератора.

Тобто загалом конфігурація виглядає так, що Румунія пішла на максимально ощадливу модернізацію своєї копії Т-55 якраз з тим, щоб ці машини могли остаточно дослужити до моменту, коли румунська армія повним ходом пересідатиме на Abrams та K2.

Румунські TR-85 M1 Bizonul, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Німеччина випробує субмарину для Ізраїлю, за цим стежитимуть два розвідувальні кораблі РФ