xcounter
#

Нащо модернізація копії Т-55, бо румуни це якраз зробили

11897
Румунські TR-85 M1 Bizonul, ілюстративне фото з відкритих джерел
Румунські TR-85 M1 Bizonul, ілюстративне фото з відкритих джерел

Про який обсяг модернізації йдеться

Румунський оборонний конгломерат ROMARM під час оборонної виставки Black Sea Defense and Aerospace (BSDA) 2024, яка тривала в Бухаресті з 22 до 24 травня цього року, презентував модернізований танк TR-85 M1R, де "R" означає "модернізований". Обсяг проведених робіт по цій машині зазначається в загальних рисах – капітальний ремонт окремих компонентів, та заміна засобів захисту та елементів шасі з метою подовжити строк служби танків цього типу.

Водночас, презентоване фото TR-85 M1R деталізує, що на башті цього танка встановлено систему лазерного та радіолокаційного виявлення, йдеться у відповідній публікації порталу Janes.

Читайте також: Західні ЗМІ пишуть, що під радянські літаки в ЗСУ тепер адаптовано GBU-39
Демонстрація TR-85 M1R на експозиції BSDA 2024, фото - Janes

Далі треба пояснити, що тут мова по суті про модернізацію румунської вдосконаленої копії Т-55. Це на перший погляд виглядає не надто доцільним, якщо зважити на плани Міноборони Румунії придбати танки M1 Abrams та південнокорейські K2 для повного оновлення бронетанкового парку своєї армії, що в свою чергу передбачає повну заміну тих же TR-85 M1 Bizonul та старіших TR-85.

Але з іншої сторони схоже на те, що тут свою роль зіграв фактор тривалості очікування поставок нових ОБТ для румунської армії, що в свою чергу визначає, скільки ще часу треба буде тримати в строю ті самі TR-85 і TR-85 M1 Bizonul.

Румунські TR-85 M1 Bizonul, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наприклад, поставки перших M1 Abrams для Румунії за укладеним в лютому 2024 року контрактом мають стартувати в 2026 році, а по К2 твердого контракту наразі ще нема, румунське оборонне відомство ще "прицінюється" до цієї машини.

Самі TR-85 випускались у 1986-1990 роках, тому тут в дію може вступати фактор фізичної застарілості цих танків. Що в свою чергу й могло стати мотивом для Румунії створити модернізований TR-85 M1R.

Затрати на цю програму поки що не розкриваються, можемо лише обчислити, що орієнтовний час на створення модернізованого танка був 1 рік. Бо саме в 2023 році Румунія вперше заявила про намір створити оновлений варіант Bizonul.

Румунські TR-85 M1 Bizonul, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Новий пакет для ЗСУ від США прямо відображає, як там бачать ситуацію на полі бою