xcounter
#

Західні ЗМІ пишуть, що під радянські літаки в ЗСУ тепер адаптовано GBU-39

5388
GBU-39 під крилом штурмовика A-10, ілюстративне фото від U.S. Air Force
GBU-39 під крилом штурмовика A-10, ілюстративне фото від U.S. Air Force

Повідомлення виглядає як мінімум неочікувано, зважаючи на проблеми із застосуванням GLSDB

В західній пресі почали циркулювати повідомлення про те, що авіація ЗСУ почала використовувати американські керовані авіабомби GBU-39 для ударів по російським окупантам. Першоджерелом тут виступає повідомлення від The Washington Post, автори якого посилаються на неназвані "внутрішні українські оцінки" та стверджують, що при застосуванні саме із літаків успішність використання GBU-39 складає 90%.

А в свою чергу, видання The War Zone в своїй публікації наголошує, що наведені вище дані від WaPo заодно можуть підтверджувати гіпотезу, яку саме TWZ висловлювало ще в лютому цього року – що знайдені тоді уламки (як тоді вважалось) GLSDB можуть насправді уламками GBU-39.

Читайте також: Новий пакет для ЗСУ від США прямо відображає, як там бачать ситуацію на полі бою
Фото знайдених в лютому 2024 року уламків, на основі яких TWZ висловлювало гіпотезу, що це могла бути авіаційна GBU-39

В обох випадках нема навіть припущень по тому, під які саме типи літаків в строю ЗСУ були адаптовані американські керовані авіабомби GBU-39, та який саме обсяг адаптації був під це потрібен. І навіть більш того, нема у відкритому доступі зображень літаків ЗСУ із GBU-39, через що повідомлення про можливе використання цього типу керованих бомб нашою авіацією слід вважати попередньою інформацією, яка потребує додаткового підтвердження або ж може бути взагалі заперечена.

Однак маємо відзначити, що саме по собі повідомлення про використання GBU-39 із наших літаків виглядає як мінімум неочікувано. Особливо якщо зважити про те, що ці самі GBU-39 використовуються як складова GLSDB, використання яких на полі бою в Україністало проблемним через фактор російської РЕБ.

GBU-39 Small Diameter Bombs на А-10, фото - US DoD

Авіабомби GBU-39 мають масу 130 кілограмів та заявлену максимальну дальність застосування до 110 кілометрів (але очевидно, що за умови скиду з максимальної висоти). На яку дальність із радянських літаків в строю ЗСУ можуть скидатись GBU-39, показник наразі теж невідомий. Але це все однак не знімає заявлений вище парадокс, що керовані бомби GBU-39 при скиданні з літаків мають кращу точність влучання, аніж при застосуванні в складі GLSDB.

Спробувати пояснити це можна наступним чином – на успішність ймовірного використання GBU-39 із літаків ЗСУ можуть впливати як і показник дальності, глибина використання вглиб бойових порядків (тобто наприклад 10-20 км від лінії фронту чи більше) та щільність розміщення російських засобів РЕБ біля передової та біля тилових об’єктів.

Раніше Defense Express писав про те, що МіГ-29 ЗСУ можуть нести таємничі дрони-пастки ADM-160 MALD від США на 450 км.

МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ із дронами-приманками ADM-160 MALD. весна 2024 року, ілюстративна графіка від The War Zone
Читайте також: Україна вибила РФ "стратегічні очі": яке реальне значення та сенс удару по "Воронеж-ДМ"