xcounter
#

МіГ-29 ЗСУ можуть нести таємничі дрони-пастки ADM-160 MALD від США на 450 км

14687
ADM-160 MALD
ADM-160 MALD

Що це за безпілотники, і чи потрібна була додаткова адаптація під радянські літаки

Якщо подивитись на це фото винищувача МіГ-29 однієї з бригад тактичної авіації Повітряних Сил ЗСУ, то на перший погляд там нічого незвичайного нема. Але якщо дивитись уважніше, то виявиться, що під крилами цього літака підвішені два реактивні дрони-"приманки" ADM-160 MALD, котрі неофіційно були передані від США ще весною 2023 року та з певною регулярністю використовуються для перевантаження російської ППО під час ракетних ударів Сил оборони України.

Відтак, це фото МіГ-29 ЗСУ стає насправді цінним одразу з двох ракурсів. Перший – оскільки ADM-160 MALD можуть запускатись лише з літаків, то так ми отримали підтвердження для припущення, що для пуску цих дронів можуть використовуватись наші МіГ-29. Другий – це було перше фото, яке насправді підтверджує факт наявності ADM-160 MALD в розпорядженні Сил оборони України.

Читайте також: Які є перешкоди для масштабування виробництва підприємствами української "оборонки"
МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ із дронами-приманками ADM-160 MALD. весна 2024 року, ілюстративна графіка від The War Zone

Нюанс ситуації в тому, що до цього моменту про факт наявності ADM-160 MALD в наших військових могло свідчити лише дві фотографії уламків цього безпілотника, і то зроблених на тимчасово окупованій території України. Це дозволяло з’ясувати, що такі безпілотники були передані від США для ЗСУ, та оцінити ймовірний формат їх використання. Однак певні лакуни в даних при цьому все рівно лишались.

Перша особливість ADM-160 MALD – це реактивні безпілотники, призначені для імітації різних типів повітряних цілей під час прориву ворожої ППО. Друга – це високотехнологічні та водночас малогабаритні дрони із стартовою масою всього 45 кілограмів, довжиною фюзеляжу в 2,38 метрів та розмахом крил в 0,65 метрів, при цьому дальність пуску може складати від 450 до 570 кілометрів, залежно від модифікації.

Внутрішня будова ADM-160 MALD, зображення з відкритих джерел

Тут може виглядати в чомусь навіть дивною та деталь, що під нашим МіГ-29 було підвішено всього два ADM-160 MALD. Бо, наприклад, за поточними розрахунками, на F-16 можна підвісити до чотирьох таких дронів-"приманок", на штурмовик A-10 – до десяти таких дронів, а на стратегічний бомбардувальник B-52H – навіть 12.

Чи потрібна була окрема адаптація наших МіГ-29 під ADM-160 MALD, наразі лишається невідомим. Але тут можемо зауважити, що ці безпілотники стали найбільш мініатюрним елементом бойового навантаження, яке використовується під наші літаки під час повномасштабної війни проти РФ.

Далі можемо згадати про казус, який у січні 2024 року продемонструвало Міноборони Росії, похизувавшись збиттям двох ADM-160 MALD. Мало того, що росіяни назвали ці безпілотники "керованими авіаційними ракетами", так ще й по факту визнали, що повелись на цю "приманку".

Як може виглядати схема застосування в реальних бойових умовах, може наочно показати відео знизу:

Читайте також: Що це за дивний бронеавтомобіль, яким у РФ супроводжують ядерну зброю