xcounter
#

Які є перешкоди для масштабування виробництва підприємствами української "оборонки"

2705
Фото — "Українська бронетехніка"
Фото — "Українська бронетехніка"

Щоб Сили оборони України якнайшвидше отримували критично необхідне озброєння від українських зброярів, треба вжити низку заходів для удосконалення тих чи інших процесів

Сьогодні підприємства українського оборонно-промислового комплексу в надскладних умовах нарощують виробництво різних зразків озброєння та військової техніки. Про те, з якими перепонами зіштовхуються наші зброярі і що можна покращити ми поспілкувалися з очільником компанії "Української бронетехніки" Владиславом Бельбасом.

За його словами, сьогодні можна виділити чотири напрямки, які стримують можливості масштабування підприємств українського оборонно-промислового комплексу. Передусім він відзначає фінансові можливості та можливості розвитку виробництва. "На жаль, кредитування, залучення фінансових інструментів у нашій країні не розвинуто взагалі", — наголошує Бельбас.

Читайте також: В "Українській бронетехніці" розповіли, чому чеський "боєприпасний план" - це дійсно хороша ідея

Другий фактор — проблеми з електроенергією. "Зараз ми бачимо масштабні вимкнення електроенергії, у тому числі й по виробниках. Я думаю, що з часом ми маємо якось стабілізувати цю систему у плані виключення [з графіків відключення] виробників ОВТ, безпілотних та інших систем, необхідних для фронту, оскільки зараз вимикається світло у тому числі на наших виробничих майданчиках".

Бельбас пояснює, що через розширення та масштабування сьогодні не всі потужності обладнані генераторами, водночас у компанії працюють над цим питанням.

бронеавтомобіль "Новатор" "Українська бронетехніка"
Модернізований СБА "Новатор" від "Української бронетехніки"

Третій аспект, на якому наголошує очільник "Української бронетехніки" — це швидкість проведення випробувань та прийняття на озброєння нових зразків озброєння та військової техніки.

"У конвенційних озброєннях, до прикладу, ми по декілька місяців проходимо випробування, проходимо цей бюрократичний процес, що, на мою думку, не мали б робити зараз у воєнний час. Обсяги випробувань, які ми отримуємо на мінометні постріли, вони подекуди більші, ніж обсяги випробувань, які ми проходили до початку повномасштабного вторгнення. Тому це бюрократичний тягар."

122-мм снаряди для ЗСУ від "Української бронетехніки"
122-мм снаряди для ЗСУ від "Української бронетехніки", літо 2023 року, фото – прес-служба компанії

Він наголошує, що у компанії розуміють рівень відповідальності, а також важливість на необхідність проходження цих процесів, оскільки, наприклад, ті ж вибухові речовини та боєприпаси потребують обережного підходу, але водночас важливо пришвидшити ці процеси, щоб військові своєю чергою швидше отримували необхідне озброєння.

"Четверте питання — це бронювання. Ми бачимо зміни у постановах, зміни у порядку бронювання. На жаль, він нормально не працює, механізми не доведено до ТЦК і це призводить до залучення до мобілізації співробітників, які мали б бути заброньовані. І зворотнього шляху вже немає. Це такі основні критерії, які створюють перешкоди для масштабування виробництва", — підсумовує Бельбас.

Читайте також: "Українська бронетехніка" налагоджує роботу із компаніями США і Туреччини для ремонту техніки ЗСУ