xcounter
#

Новий пакет для ЗСУ від США прямо відображає, як там бачать ситуацію на полі бою

23028
Гаубиця M777, фото ілюстративне
Гаубиця M777, фото ілюстративне

Або чому треба звертати увагу не тільки на номенклатуру поставок

Вчора ввечері 24 травня 2024 року стало відомо, що СЩА виділяють новий пакет військової допомоги для України загальним обсягом 275 мільйонів доларів, який надається в рамках програми Presidential Drawdown Authority (PDA).

Якщо подивитись на загальну номенклатуру поставок, то можна зокрема зробити висновок про те, що саме так зараз в Білому Домі бачать ситуацію на полі бою в України, та саме так оцінюють пріоритетність по позиціям допомоги, які оцінюються як життєво необхідні.

Читайте також: Україна вибила РФ "стратегічні очі": яке реальне значення та сенс удару по "Воронеж-ДМ"
Пуск FGM-148 Javelin ЗСУ, фото ілюстративне

Почнімо із того, що в перших позиціях там вказано саме додаткові ракети до M142 HIMARS, 155-мм та 105-мм артилерійські снаряди, і навіть 60-мм мінометні постріли. І це явно відображає оцінку Білого Дому, за якою для ЗСУ для стримування рашистів на полі бою потрібні саме боєприпаси для артилерії.

Далі в переліку йдуть протитанкові ракети TOW та Javelin, котрі в поточних умовах можуть використовуватись не тільки за прямим призначенням, але і в ролі "легкої артилерії" на ближніх дистанціях також. Ну і також маємо зауважити пункт із "високоточними авіаційними боєприпасами", тобто керованими бомбами для тактичної авіації як "літаючої артилерії".

Керована авіабомба JDAM-ER під крилом українського МіГ-29, весна 2024 року, фото з відкритих джерел

Там також вказано і спорядження для піхоти, зокрема стрілецька зброя та набої до неї, шоломи, бронежилети та засоби захисту проти зброї масового ураження зокрема хімічної. Цікаво, що фігурують також водночас і протитанкові міни як засоби для оборони, так й інженерні боєприпаси як засоби для прориву позицій ворога. Ну і врешті – вказана передача певної кількості БРЕМ та комплектуючих для ремонту техніки.

Загалом розстановка пріоритетів від Білого Дому виглядає саме так – спочатку артилерія, потім оснащення для піхоти, і лише після того важлива номенклатура техніки та засоби забезпечення до неї.

Однак в будь-якому оголошенні про допомогу для ЗСУ від США є важлива приписка – "працюємо разом із 50 країнами для спільної допомоги Україні". Тобто тут є недвозначний натяк від Білого Дому на те, що інше важливі техніку та озброєння нашій країні мають постачати інші партнери.

Що зокрема проявляється в тому, що вчора 24 травня 2024 року стало офіційно відомо про факт поставки для Україні від Німеччини уже четвертого IRIS-T SLM.

Читайте також: Франція ще в 2017 році хотіла відновити своє виробництво патронів, але не знайшла 100 млн євро