xcounter
#

Чим K2 для Румунії виявився краще за Abrams, особливо для заміни копії Т-55

16832
Румунські TR-85 M1 Bizonul, ілюстративне фото з відкритих джерел
Румунські TR-85 M1 Bizonul, ілюстративне фото з відкритих джерел

Які фактори можуть грати на користь того чи іншого постачальника, особливо на тлі хронічного дефіциту зброї в світі

Міноборони Румунії в коментарі для місцевого видання Defense Romania по суті офіційно підтвердило інформацію, яка стала відома лише на початку квітня цього року, а саме - що румунське оборонне відомство схиляється до варіанту придбати в Південній Кореї танки K2, але перед ухваленням остаточного рішення мають відбутись випробування цього ОБТ на румунській території.

Водночас, як доповнило те ж видання Defense Romania, оборонне відомство Румунії зараз має намір розширити номенклатуру зброї, яку планує купувати в Південній Кореї, і уже на додачу до законтрактованих САУ K9 і танків K2 розглядає також варіант і купити БМП K21 Redback.

Читайте також: У армії РФ множаться танки-сараї: помічені нові версії "Залізного капуту"
Танки K2

На перший погляд, принципово нового у наведеному вище не так уже і багато. Та й здавалось би, що значно цікавіше було б, аби Міноборони Румунії вже оголошувало про укладений контракт на південнокорейські ОБТ K2.

Але з іншої сторони, навіть викладена вище історія насправді заслуговує на окрему увагу, оскільки дозволяє поставити таке питання: а чому Румунії виявилось недостатньо уже погодженої закупівлі на 54 танки M1Abrams від США на 1 мільярд доларів? І чому б тут Бухаресту просто не масштабувати уже наявне замовлення на "Абрамси"?

На перший погляд, відповідь і так виглядає очевидною – США погодили продаж Румунії всього 54 танків, і по буквально зашкалюючій ціні в 1 мільярд доларів. Відповідно, Бухаресту з його амбіціями отримати до 300 нових танків на заміну старим TR-85 та модернізованим TR-85M1 Bizonul, треба шукати додаткові варіанти по сучасним ОБТ.

Abrams армії США під час навчань у Румунії, фото - US DoD

Однак, в цій історії є ще нюанси. Найбільш неочікуваний із них – транспортна інфраструктура Румунії просто не розрахована на настільки габаритні машини, як M1 Abrams, тому дороги в країні доведеться буквально переробляти.

Крім того, свою роль могла зіграти й проактивна позиція самої Південної Кореї, котра систематично працює не тільки над темпами виробництва нової військової техніки, але й заодно над тим, щоб максимально зацікавити потенційних покупців своєї зброї, іноді навіть йдучи на демпінг.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Південна Корея працює над бойовим F-50 на експорт для заміни Су та МіГ.

Читайте також: Чи можна Paveway IV для ЗСУ скидати з F-16, і що може збільшити дальність бомб