xcounter
#

Румуни "пересідатимуть" на Abrams одразу із Т-55, і тут цікаво як довго прослужать танки Bizonul

13795
Румунські TR-85 M1 Bizonul, ілюстративне фото з відкритих джерел
Румунські TR-85 M1 Bizonul, ілюстративне фото з відкритих джерел

Країна НАТО й далі зберігатиме в строю деяку кількість машин, що виготовлялись за стандартами "Варшавського договору"

Міноборони Румунії хоче придбати 54 танки M1 Abrams для укомплектування батальйону, і вже починає процес підготовки до укладення контракту. Коли румуни доведуть цей процес до логічного кінця, то мабуть єдиними в світі, що "пересідатимуть" на Abrams одразу із радянських Т-55 та/або їх румунських похідних.

І на цьому тлі цікавим є питання, а що Румунія робитиме зі своїми старими танками часів Варшавського договору. Бо, як вказує The Military Balance 2022, сухопутні війська Румунії мають 220 танків Т-55АМ, 103 танки TR-85 (румунська спроба покращити Т-55), і 54 машини TR-85 M1 Bizonul (той самий танк, але модернізований під стандарти НАТО).

Читайте також: Румуни досі вважали, що F-16 не зможе злетіти взимку, і це багато що говорить про їх ППО
Румунські TR-85 M1 Bizonul, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наприклад, в одній із своїх публікацій зразка лютого 2023 року портал Defense Romania, що систематично писав про питання Abrams для Румунії, припустив наступне – навіть коли нові танки будуть отримані, румунська армія все рівно триматиме далі в строю свої TR-85 M1, які виготовлялись протягом 1999 – 20009 років. Хоча б тому, що на модернізацію цих танків до стандарту НАТО було витрачено значний ресурс. А от Т-55АМ і TR-85 (що випускались із 1986 по 1990 роки) таки "підуть під ніж".

Румуни бідкаються, що особливо у порівнянні з M1 Abrams їх TR-85 M1 із 100-мм нарізною гарматою має недостатню вогневу міць. І що їх Bizonul має недостатню потужність силової установки – 860 к.с, що дає питому потужність 16 к.с на тонну (при бойовій масі в 50 тонн та швидкості ходу до 60 км/год по шосе).

Румунські TR-85 M1 Bizonul, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але з іншої сторони, Румунія також не може списати буквально всі свої танки стандарту "Варшавського договору", бо лише півсотні Abrams буде замало для забезпечення обороноздатності крани. А замовити поставку більшої кількості танків Румунії не дає малий розмір оборонного бюджету – 4,37 мільярди доларів у 2021 році.

Але якщо обирати варіанти, то тут румуни вважають за краще для себе таки залишити в строю TR-85 M1 Bizonul. Хоча б тому, що ці танки від своїх "попередників" типу Т-55АМ та TR-85 відрізняються вищою вогневою міццю, кращим захистом та мобільністю, надійнішою силовою установкою, трансмісією та гальмівною системою. Щоправда, як довго прослужить їх Bizonul, тут румуни поки що припускати не беруться.

Румунський TR-85 M1 Bizonul та американський AH-64 Apache, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Чому деякі країни НАТО досі використовують старі МиГ-21 та Су-22, і коли їх нарешті спишуть