xcounter
#

Скільки треба чекати на Abrams, якщо навіть готовий заплатити за 54 танка 1 млрд доларів

2642
Abrams​ M1A2 SEPv3 (всі фото: US DoD)
Abrams​ M1A2 SEPv3 (всі фото: US DoD)

Один Abrams​ M1A2 SEPv3 обійдеться Румунії приблизно у 18,6 млн доларів за танк, але зброя вже давно коштує не лише грошей й важливим фактором є час

Румунія вкладає значні кошти у модернізацію свого танкового парку, який складається з більш ніж старих Т-55 та їх модернізацій, й одразу перестрибує на сучасну версію Abrams M1A2 SEPv3.

За 54 Abrams, а також комплект інженерних машини, боєприпаси, навчання та логістику Бухарест планує заплатити 1,07 млрд доларів, тобто по 18,6 млн доларів, якщо рахувати вартість бойової машини у комплексному постачанні. При цьому 18,6 млн доларів за танк - це наразі адекватна ціна, бо новітній Leopard 2A8 отримав цінник на понад 32 млн.

Читайте також: Крилата ракета AGM-158 JASSM-ER під F-16 подорожчала втричі, і це вражає

Але зброя вже давно перестала коштувати лише гроші - вона коштує ще й часу. Й у румунському оборонному відомстві оголосили, що очікують на перші танки у 2026 році, пише профільне видання Defense Romania. Скільки часу буде тривати постачання машин не оголошено, як і час набуття повної боєготовності танкового підрозділу.

Abrams M1A2 SEPv3
Abrams M1A2 SEPv3

Водночас переозброєння на нові танки для Румунії дійсно є доволі довготривалою програмою, бо 54 Abrams

- лише початок. У планах країни - збільшити їхню кількість до 300 одиниць. Тобто, якщо брати поточний цінник, то мова йде про намір витрати лише на танки від 4,57 млрд доларів.

Але для Румунії це єдиний доступний варіант, бо танковий парк налічує 337 танків, з яких 220 Т-55 та 157 TR-85 (місцева модернізація Т-55). Й поки буде йти процес переозброєння на американські танки, частину TR-85 буде додатково модернізовано.

При цьому це далеко не всі витрати на підтримання обороноздатності, бо для нових й значно важчих Abrams необхідно відремонтувати дороги з мостами та побудувати нові логістичні шляхи.

Читайте також: Саудівська Аравія купить в Південної Кореї ЗРК Cheongung-II на $3,2 млрд