xcounter
#

Корея законтрактувала KF-21: ціна винищувача майже п'ятого покоління, якщо ти розробив його майже сам

KF-21 Boramae
KF-21 Boramae
19294

Korea Aerospace Industries отримала контракт на першу партію нових винищувачів KF-21 Boramae з постачанням вже через два роки

Корейський винищувач KF-21 Boramae нарешті пішов у серію і був законтрактованим оборонним відомством країни. Як офіційно повідомила Korea Aerospace Industries, що розробила літак, угода стосується виробництва 20 літаків зі строком постачання з 2026 року, із загальним цінником у 1,96 трлн вон (близько 1,4 млрд доларів).

Контракт, окрім постачання літаків також стосується і подальшу логістичну підтримку літаків, як зазначено, технічне керівництво навчання тощо. Тобто, контрактна комплексна ціна одного KF-21 складає 70,41 млн доларів. Й варто додати, що це ціна без озброєння, яке зазвичай у аналогічних, але експортних контрактах, складає значну частку.

Читайте також: Цікава історія, як вполювали "Панцир" рашистів, який вони самі "спалили" ще пів року тому

Зрештою підписання цієї угоди є вкрай важливою віхою для корейського винищувача KF-21, який раніше розроблявся під назвою KF-X, долю якого неможливо назвати легкою. Бо про його розробку вперше заявили ще у 2001 році. А вперше у небо він піднявся 19 липня 2023 року.

І хоча тодішній план передбачав створення фактично винищувача п'ятого покоління, у реальності Корея змогла зробити лише винищувач з використанням технології малопомітності 4,5 покоління. При цьому у Korea Aerospace Industries навіть не підіймають питання щодо належності KF-21 до п'ятого покоління.

Також у компанії підкреслили, що навіть укладання контракту на серійне виробництво літака не означає те, що його розробка завершена. Офіційний рівень готовності наразі задекларований на рівні 80%. А завершити її планується у тому ж 2026 році, коли мають початися посилення корейських повітряних сил цим літаком.

Також слід зазначити, що машина не створюється Кореєю абсолютно самостійно і мова навіть не йде, що Сеул залучив Індонезію до розробки, бо задачею Джакарти, в першу чергу, було фінансування проєкту. Для розуміння, відповідно до офіційних даних, рівень локалізації KF-21 складає 65%, але буде поступово збільшений.

KF-21
KF-21 в одномісній та двомісній версії

Зазначимо, що у 2016 році розробка літака отримала надпотужний поштовх заявки отриманню від США 21 технології, які використовуються у виробництві F-35. Окрім того, літак підіймається у повітря на двох двигунах F414 від General Electric, які також використовуються у F/A-18 Super Hornet.

Зрештою можливо зазначити, що п'ятим поколінням ця машина не вважається, в тому числі якраз через ці двигуни, які не дозволяють машині підтримувати надзвукову швидкість без режиму форсажу. Окрім того, у винищувача немає внутрішніх відсіків для озброєння, що також є характерною рисою винищувача п'ятого покоління. Хоча у KF-21 частина ракет повітря-повітря розміщуються у напівутопленому у фюзеляж стані.

Але загалом мова йде про доволі цікаву машину, бо KF-21 при розмаху крил у 11,2 метра має максимальну злітну вагу до 25 580 кг, бойовий радіус у 1000 км, максимальну швидкість до 2200 км/год, а також 10 точок підвіски. При цьому для повітряного бою KF-21 може використовувати не лише AIM-120 AMRAAM, а й далекобійну Meteor від MBDA Meteor із дальністю пострілу у 200 км.

А загалом KF-21 є чудовою демонстрацією того, що навіть розробка сучасного винищувача навіть для 10-ї економіки світу - це зовсім не проста задача, яка вимагає не лише коштів, а на його розробку витрачено понад 7,56 млрд доларів, а й дуже тісної кооперації.

А окрім того, саме цей літак, є якраз ілюстрацією волі Південної Кореї отримати власні компетенції, бо Сеулу, об'єктивно, ніщо не заважало вкласти ці ж гроші у закупівлю додаткових F-35. Хоча навіть попри розробку KF-21, Корея якраз і закуповує додаткові F-35.

Читайте також: Щоб підготувати Су-27 до вильоту, треба від 30 до 60 хвилин та 10 осіб