xcounter
#

Китай віз через Італію в Лівію ударні БПЛА Wing Loong як "вітряні турбіни"

9240
Китайський розвідувально-ударний БПЛА сімейства Wing Loong, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Китайський розвідувально-ударний БПЛА сімейства Wing Loong, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Цей приклад показує не тільки те, що санкції Заходу обходити значно простіше, чим може здаватись на перший погляд

В порту Джойя-Тауро на півдні Італії влада країни конфіскувала на судні MSC Arina, що прямувало з Китаю, три контейнери із начебто "вітряними турбінами", але по факту там були розвідувально-ударні безпілотники сімейства Wing Loong із супутнім обладанням та озброєнням.

За документами, цей вантаж мав прямувати до порту Бенгазі у Лівії, у розпорядження уряду та військ фельдмаршала Хафтара, сам епізод з конфіскацією "вітряних турбін" відбувся ще 18 червня, пише видання The Times.

Читайте також: Коли винищувач коштує як три F-35, то це точно привід для змін, але як можна врятувати шосте покоління
Китайський розвідувально-ударний БПЛА сімейства Wing Loong, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Для початку деталізуємо, що китайські розвідувально-ударні БПЛА сімейства Wing Loong можна назвати "локальним аналогом Bayraktar TB2". Але нюанс в тому, що Китай такі безпілотники постачає лише у ті країни, де він має свій чіткий геополітичний інтерес.

Наприклад, ці самі Wing Loong пройшли "обкатку" в умовах бойових дій в Ефіопії, де у 2020-2022 роках тривав конфлікт з тиграйськими сепаратистами, і що цікаво, там ці китайські БПЛА проявили себе значно ефективніше, аніж іранські Mohajer-6. Або ж – два БПЛА сімейства Wing Loong є у розпорядженні ЗС Казахстану, придбані ще в 2016 році.

Деякі західні ЗМІ стверджують, що сам Китай продає Wing Loong на експорт начебто лише по 1 мільйону доларів. Інші характеристики по цим БПЛА, що заявляються у відкритому доступі:

  • довжина фюзеляжу та розмах крил – 9,05 метрів та 14 метрів відповідно;
  • злітна маса та максимальне бойове навантаження – 1100 кілограмів та 200 кілограмів відповідно;
  • максимальна швидкість та висота польоту – 280 км/год та 5000 метрів;
  • заявлена дальність та тривалість польоту – 4000 кілометрів та 20 годин.

Специфіка ситуації в тому, що на поставку будь-якого озброєння всім учасникам війни в Лівії діє пряме ембарго. А тут виходить, що Китай майже "проскочив" із тим, щоб доставити свої дорогоцінні безпілотники в лівійський порт Бенгазі.

Ще один специфічний нюанс в тому, що контейнери з китайськими "вітряними турбінами" призначались фельдмаршалу Хафтару взагалі-то як прямому "клієнту" Кремля. Тому можливо, ми тут можемо зробити висновок про те, що Пекін та Москва могли між собою вступити в конкуретну боротьбу за перерозподіл сфер впливу в Африці.

Раніше Defense Express писав про те, що по союзникам рашистів у Лівії "прилітала" копія "Краснополя" з Китаю, але хто дав снаряди – невідомо.

Китайський керований снаряд GP1, ліцензійна копія російського "Краснополя", зображення з відкритих джерел
Читайте також: Хоча Єгипет має 1100 M1 Abrams та понад 200 F-16, але США уже втрачають цю країну як союзника