xcounter
#

Хоча Єгипет має 1100 M1 Abrams та понад 200 F-16, але США уже втрачають цю країну як союзника

6672
Танки M1A1 Abrams армії Єгипту, ілюстративне фото з відкритих джерел
Танки M1A1 Abrams армії Єгипту, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ситуація небезпечна, бо РФ теж тягне свої щупальця в цей регіон

Одним із традиційних союзників Сполучених Штатів Америки в Близькому Сході вважається Єгипет. Ця країна має не лише доволі вагомий арсенал озброєння американського виробництва, наприклад 1100 танків M1 Abrams та понад 200 літаків F-16 різних модифікацій, не рахуючи 45 ударних гелікоптерів AH-64 Apache і майже 1200 танків M60 різних модифікацій.

Єгипет має також і свій завод по виробництву M1 Abrams, по суті єдине місце поза межами США, де можуть виготовлятись танки цього типу. Тому на перший погляд, усе вище описане навіть не дає приводу сумніватись у тому, що Каїр та Білий Дім мають стійку та непохитну оборонну співпрацю.

Читайте також: Чому українські Су-27 стоять просто неба, а не в укриттях

Але виявляється, що американські аналітики вважають інакше, і вони бачать проблему, що стійкий контакт між США та Єгиптом в оборонній сфері може бути втрачений, і це загрожує складними геополітичними наслідками.

Хоча би тому, що наприклад Росія намагається "вклинитись" у сусідній Судан і створити там свою військово-морську базу. Або ж – у Лівії досі триває багаторічна війна, котру продовжує "підігрвати" Кремль, і на цьому тлі сам Єгипет вимушений вживати усіх можливих заходів для власної безпеки.

F-16 ВПС Єгипту, зображення з відкритих джерел

Водночас, як далі розгортає в своїй публікації портал Defence One, самі США на тлі описаного вище, м’яко кажучи, докладали недостатньо зусиль, щоб зберегти присутність в регіоні. Наприклад, затримки у поставках озброєнь від США могли досягати 7 років, тому сам Єгипет був вимушений шукати альтернативних постачальників.

Ба більше – командування Армії США в Африці CENTCOM провело внутрішню оцінку, за якою сумісність єгипетської армії із американськими військами скоротилась до показника 30%. При цьому така ерозія сумісності не є свідомим вибором Каїру, а є скоріше наслідком дій Сполучених Штатів Америки.

M60 єгипетської армії, зображення з відкритих джерел

Але тут доволі неочікуваною виглядає постановка питання, за якої самим США доводиться аргументувати, що саме в їх інтересах зберегти свою стійку присутність в регіоні. Навіть якщо, мовляв, "прогрес Єгипту в сфері дотримання прав людини все ще виглядає недостатнім".

Доволі цікавою виглядає і пропозиція по виходу із цієї ситуації для США. Мовляв, на додачу до укладених ще в 1973 році Кемп-Девідських угод Білому Дому варто укласти безпекову угоду аналогічно тій, яку нещодавно підписали США та Україна на строк в 10 років.

Читайте також: Морські дрони ЗСУ так вплинули на рашистів, що ті тепер планують будувати корвети-"броненосці"