xcounter
#

Морські дрони ЗСУ так вплинули на рашистів, що ті тепер планують будувати корвети-"броненосці"

8947
Спуск на воду ракетного корвета "Туча" проекту 22800 "Каракурт" для ЧФ РФ, липень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Спуск на воду ракетного корвета "Туча" проекту 22800 "Каракурт" для ЧФ РФ, липень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Навіть якщо заявлене в заголовку на перший погляд виглядає перебільшенням, це буквально відображає логіку планів росіян

Російські пропагандистські ресурси пишуть, що тепер малі ракетні кораблі для ВМФ РФ будуватимуть з урахуванням досвіду війни проти нашої країни, тобто із посиленим захистом машинного відділення, саме для протидії морським дронам Сил оборони України.

Пропагандисти при цьому цитують слова генерального директора кораблебудівної корпорації "Ак Барс" Рєната Містахова, котрий пообіцяв не тільки зробити "додатковий захист" на ракетні корвети, що будуються для усіх чотирьох російських флотів, але й наголосив, що зазвичай наші катери-камікадзе б’ють в першу чергу саме по машинному відділенню з тим, щоб знерухомити ціль і зробити її максимально вразливою.

Схема будови ракетного корвета проекту 22800 "Каракурт", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Тут варто підкреслити, що до цього моменту ніяких даних про наявність хоча б якогось захисту для машинних відділень на російських ракетних корветах будь-яких проектів, наприклад носіїв "Калібрів" проектів 21631 "Буян-М" та 22800 "Каракурт" - не було. Можливо, навіть закладені в ці кораблі конструктивні рішення особливого "простору для маневру" не дають, і слова про "додатковий захист" від морських дронів ЗСУ так і можуть залишитись на рівні декларацій.

Але з іншої сторони, тут навіть чисто на асоціативному рівні "посилений захист по центру корабля, ослаблений захист по носовій та кормовій частинам" уже приводить до паралелей та порівняння з броненосцями часів Першої світової, або можливо і лінкорами часів Другої світової.

Спуск на воду ракетного корвету "Ставрополь" проекту 21631 "Буян-М", 11 червня 2024 року, фото з відкритих джерел

Судячи за матеріалами у відкритому доступі, влучання наших катерів-камікадзе дає пробоїни і нижче, і вище ватерлінії. Тобто у спробах знайти відповідне рішення росіяни навряд чи зможуть обійтись лише щось на кшалт "протиторпедного захисту", який має посилити підводну частину корпусів корветів.

Звісно, тут можна пожартувати, що рашисти можуть піти просто на наварювання "мангалів" чи антидронових решіток на свої ракетні корвети. Але окрема іронія історії полягає в тому, що військово-морська історія взагалі-то уже знає подібний формат захисту, тільки це називалось "протиторпедні сіті".

Броненосець з протиторпедними сітями, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Ну і якщо росіяни для захисту і так були вимушені згадати про бонові загородження як рішення ще з часів Першої світової, то цілком ймовірно, що на реінкарнацію "протиторпедних сітей" вони теж можуть піти. Але правда, є один нюанс – такий "обвіс" зменшував маневреність кораблів у відкритому морі, тому від таких сітей й довелось відмовлятись по мірі технологічного прогресу.

Втім з іншої сторони, навряд чи такий "нюанс" сильно переймав російських пропагандонів, які уже почали в своїх публікаціях "просувати" саме "протиторпедні сіті" як спосіб захисту від наших катерів-камікадзе.

Броненосець з протиторпедними сітями, ілюстративне зображення з відкритих джерел