xcounter
#

Корейський FA-50 продовжує захоплювати ринок: Малайзія обрала заміну МиГ-29 - оголошена кількість та вартість

FA-50 (фото: KAI)
FA-50 (фото: KAI)
20448

FA-50 потроху стає тією машиною, яка має всі шанси остаточно вичавити російські МиГ-29 та МиГ-35 з ринку

Корейська оборонна промисловість набирає доволі потужні експортні оберти, просуваючи свою продукцію на ринки країн, які виходять з орбіти російського збройного експорту. Зокрема саме корейських легкий винищувач FA-50 був обраний Малайзією для заміни 16 одиниць МиГ-29, які були виведені з експлуатації у 2017 році.

Днями Korea Aerospace Industries оголосила, що саме її пропозиція з FA-50 була оголошена переможцем у тендері на постачання машин. І тепер малайзійські повітряні сили отримають 18 FA-50 за 920 млн доларів із передачею першого літака у 2026 році. У конкурсному відборі корейська пропозиція обійшла індійський Tejas, пакистанський JF-17 та російських МиГ-35 (модернізація МиГ-29).

Читайте також: Польща офіційно домовилась про ліцензійне виробництво корейських танків K2 та САУ K9

Як пише Janes мова йде про версію FA-50 Block 20, з чим й пов'язані строки постачання, бо цей літак поки не виробляється серійно і є лише наступною модернізацією легкого винищувача FA-50 Block 10, створеного на базі тренувального літака Т-50 Golden Eagle.

За своїми можливостями FA-50 Block 20 має бути здатним виконувати фактичну роль легкого багатоцільового винищувача. А разом із цим, залишатися тренувальною машиною, яка дозволить Малайзії й замінити ним Hawk від BAE Systems, які страждають від завершення строків експлуатації.

Зазначимо, що FA-50 Block 20 передбачає встановлення на літак повноцінної РЛС AN/APG-83 від Northrop Grumman, яка дозволить використовувати AIM-120 AMRAAM, інтеграцію крилатих ракет Naval та Joint Strike Missile, системи використання високоточного озброєння, зокрема й з лазерним наведенням, Sniper Advanced Targeting Pod від Lockheed Martin. Також, в залежності від бажання клієнта, на літак може бути встановлена система дозаправлення у повітрі, інтегровані інші системи та озброєння.

FA-50 Block 10
FA-50 Block 10 вже може виконувати обмежені бойові задачі у ролі "легкого штурмовика"

Тобто у підсумку Корея пропонує легку машину, створену на основі тренувального літака, що позитивно впливає на вартість експлуатації, з доволі широкими можливостями ведення повітряного бою та завдання високоточних та далекобійних ударів. І все це, якщо брати вартість контракту з Малайзією, за 51,1 млн доларів за один FA-50 Block 20. Такі пропозиції доволі рідкісні на ринку, а потреба цілого ряду країн у заміні радянських машин роблять саме корейський літак вкрай цікавим з огляду на співвідношення вартості та реальних бойових можливостей, які, у будь-якому випадку не слід перебільшувати.

Нагадаємо, що Польща також з метою заміни МиГ-29 обрала FA-50 Block 20 на основі локалізованого виробництва, що коштувало Варшаві 2,3 млрд доларів за 36 літаків. До цього у простішій версії FA-50PH його замовили Філіппіни, у тренувальних версіях він експлуатується у Таїланді, Індонезії та Іраку. Окрім того, у самій Кореї він також покликаний замінити цілий ряд застарілих машин, як в учбовій, так й у бойовій версії.

Читайте також: Чи варто сподіватися на те, що у рашиських літаків та вертольотів скоро завершаться ресурси експлуатації