xcounter
#

Коли вживаний A-29 Super Tucano дорожчий за вживаний F-16: у Португалії шостий рік поспіль "приглядаються"

17120
A-29 Super Tucano
A-29 Super Tucano

Гвинтові легкі штурмовики A-29 Super Tucano від Embraer Лісабону необхідні для миротворчих місій, але ціна у 180,5 млн євро за 12 вживаних машин багато що пояснює

Міністерство оборони Португалії вже дуже давно приглядається до бразильських гвинтових легких штурмовиків Super Tucano від Embraer, але, як здається, наразі максимально наблизилось до їх контактування.

Зокрема днями очільник оборонного відомства країни Нуну Мело під час парламентського засідання підтвердив, що робота у напрямі закупівлі йде і ціна контракту становитиме 180,5 млн євро. При цьому мова, з максимальною долею вірогідності, йде про вживані машини. Бо ще у березні 2023 року з'явилась інформація, що Португалія хоче закупити 12 вживаних Super Tucano.

Читайте також: Пентагон вкотре розширив замовлення на HIMARS: 311 пускових за 2,8 млрд доларів, але головне - строки

І на фоні цього звісно може виникнути питання доцільності такої закупівлі. Бо 180,5 млн євро за 12 вживаних A-29 Super Tucano - 15 млн доларів за один гвинтовий легкий штурмовик. На фоні цього можливо нагадати, що у 2022 році Румунія купила у Норвегії 32 вживаних винищувачів F-16 за 388 мільйонів євро, тобто по 12,1 млн доларів за повноцінний багатофункціональний винищувач.

A-29 Super Tucano PT-ZTU
Демонстраційний A-29 Super Tucano з номером PT-ZTU, який активно літав у Португалії ще у 2020 році

Також можливо навести відносно актуальні ціни на нові A-29 Super Tucano. Наприклад, у 2017 році Нігерія замовила 12 літаків за 593 млн доларів, тобто по 49,4 млн доларів за один Super Tucano.

Звісно можливо апелювати до різних експлуатаційних витрат на A-29 Super Tucano та F-16, різний залишок ресурсу та інші деталі, як і те, що зараз вживані F-16 взагалі ще треба десь знайти. Але, тим не менш, ситуація доволі показова. І цілком пояснює, чому про закуівлю Португалією цих літаків говорять так довго.

Бо розмови про те, що Португалія хоче купити Super Tucano тривають ще десь з 2018 року. Саме тоді з експлуатації були виведені навчально-тренувальні Alpha Jet A, які були у 1993 році отримані від Німеччини. Про те, що перемовини йдуть саме з цього часу, у 2020 році повідомив тодішній міністр оборони країни Жоау Гомес Кравіньо під час візиту на завод Embraer.

У той самий рік демонстраційний зразок Super Tucano активно літав у самій Португалії та здійснював не лише демонстраційні польоти, а й використання озброєння на полігонах повітряних сил країни.

Але варто зазначити, що для Португалії Super Tucano розглядається і як машина для тренування. Бо якщо б країні був потрібен лише протипартизанський літак, то можливо Португалія дивилась на ударні дрони. Наприклад, на Mojave від General Atomics, який є дійсно не просто ударним дроном, а штурмовиком для експлуатації з ґрунтових аеродромів, або на більш доступні варіанти типу бестселлера Bayraktar TB2.

Читайте також: В Україні разом із Rheinmetall будуть ремонтувати артилерійські системи, вочевидь, САУ PzH 2000