xcounter
#

Бразилія має 12 "зайвих" вживаних Super Tucano, які може купити одна із країн НАТО

3509
A-29 Super Tucano бразильських ВПС, фото - Vinicius Santos/Agência Força
A-29 Super Tucano бразильських ВПС, фото - Vinicius Santos/Agência Força

Були пропозиції купити такі ж літаки для боротьби проти Shahed-136, але їх автори забували про одну перешкоду, і там справа була зовсім не в грошах

Португалія хоче купити 12 штурмовиків A-29 Super Tucano для використання в "місіях по підтримці миру", особливо на Африканському континенті.

Гроші на купівлю цих літаків уряд країни вже заклав у проект Закону про військове програмування (LPM) на період 2023-2034, де загальна сума витрат на додаткову техніку та озброєння має скласти 5,57 мільярдів євро, або на 17% від нинішнього середньорічного темпу витрат.

Читайте також: Корейцям знадобилося 7 місяців, щоб поставити майже 50 вживаних САУ полякам
A-29 Super Tucano бразильських ВПС, зображення - Embraer

Бразилія готова такі літаки продати Португалії. В бразильських ВПС раптом "знайшлись" 12 вживаних штурмовиків Super Tucano, і тут для них головне, аби португальці змогли оплатити майбутню покупку. Спочатку, щоправда, ці літаки планувалось продати Уругваю, але виявилось, що вони «не по кишені» уругвайцям. Тому бразильцям довелось шукати платоспроможнішого покупця, яким на даному етапі виявилась Португалія.

Якщо португальці доведуть до кінця свій намір та куплять A-29 Super Tucano, то стануть першою країною-експлуатантом цього типу літаків у Європі. The Military Balance 2022 вказує, що сама Бразилія в строю своїх ВПС має 82 літаки A-29 Super Tucano та ще близько 50 літаків типу EMB-312 Tucano.

A-29 Super Tucano та KC390 бразильських ВПС, зображення - Embraer

Тут складно не згадати, що осінню минулого року від користувачів соцмереж активно звучали ї купити Supeer Tucano як можливий "засіб боротьби" проти рашистських Shahed-136, котрими ворог саме почав тероризувати цивільне населення та енергосистему. На щастя, подібні наполягання в інформпросторі України в практичну площину не перейшли, бо практика подальших подій показала – ефективність протиповітряної оборони визначає не наявність "вундерваффе", а правильна організація використання наявних сил та засобів.

Але схоже, що якби офіційний запит від України від Бразилії на поставку A-29 Super Tucano таки б надійшов, ми б гарантовано отримали б категоричне "ні". Бо сама Бразилія зайняла позицію "не провокувати Росію" та відмовляється передавати будь-яке озброєння, техніку чи боєприпаси, які б могло зміцнити ЗСУ.

A-29 Super Tucano бразильських ВПС, фото - Roberto Caiafa

І тут мова не тільки про відмову бразильців передати снаряди до Leopard 1A5 на запит Німеччини, але й також – віддати уже списані ударні вертольоти Ми-35 на запит США, хоча ці гелікоптери бразильські військові були вимушені списати саме тому, що російські підрядники не виконували свої зобов’язання по гарантійному ремонту.

Читайте також: У скільки "оцінили" словацькі МіГ-29 та ЗРК "Куб" для України: солідна знижка на вертольоти AH-1Z Viper і не тільки