xcounter
#

Бразилія не віддала для ЗСУ снаряди до Leopard 1A5 та Gepard, а тепер не зможе продати свої БТР Guarani

116774
Бразильські БТР Guarani, ілюстративне фото з відкритих джерел
Бразильські БТР Guarani, ілюстративне фото з відкритих джерел

У цих бронемашинах використовуються німецькі комплектуючі, Берлін скористався можливістю ввімкнути експортний контроль

Федеральне управління з економічних питань та експортного контролю (BAFA) Німеччини заборонило продавати Філіппінам 28 бронетранспортерів Guarani 6x6 бразильського виробництва. Заборона була накладена уже в той момент, коли перші п’ять бронемашин вже були готові до відправки замовнику із цехів заводу Iveco Defence Vehicles в Бразилії.

Формальна причина – у бразильських Guarani використовуються елементи німецького виробництва, і перш ніж укладати контракт, Бразилія не узгодила всі юридичні моменти із Німеччиною як постачальником комплектуючих. Про це йдеться в публікації порталу Infodefensa.

Читайте також: Україна могла б отримати батальйон бронемашин Piranha III, але вони поїхали до Молдови

Конвеєр по складанню бразильських БТР Guarani, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Відомо, що в бразильських Guarani використовуються німецькі елементи, які відповідають за роботу ходової частини, зокрема трансмісія ZF. Між Бразилією та Німеччиною насправді не вперше виникають "тертя" в питаннях експортного контролю військової техніки: наприклад, декілька років тому бразильці були вимушені відмовитись від німецького шасі MAN, та використати чеське шасі Tatra для своїх реактивних систем залпового вогню Astros саме тому, що з Берліном не вдалось узгодити усі юридичні моменти.

Але, як припускають автори Infodefensa, в історії з контрактом на експорт бронетранспортерів Guarani з Бразилії до Філіппін насправді зіграв інший фактор. Берлін просто вирішив "пригадати" бразильцям, що ті відмовились віддати свої снаряди до Leopard 1A5 та "зенітних танків" Gepard з подальшою передачею для ЗСУ, посилаючись на своє бажання "не злити" Росію, яка дає Бразилії 22% необхідних міндобрив. Тим більш, німці вибрали найбільш дошкульний момент сказати своє "ні", бо насправді контракт на бразильські бронемашини для Філіппін був укладений насправді ще в 2020 році.

Бразильський "зенітний танк" Gepard, ілюстративне фото з відкритих джерел

Цікаво, що насправді найбільш складні елементи для виробництва БТР Guarani для Бразилії поставила ізраїльська Elbit System – башти, системи управління вогнем та система управління боєм Torch-X, радіосистеми E-Lynx, інтегровані приціли для командира та навідника, системи життєзабезпечення тощо. Тим більш, що Ізраїль очевидно вважає для себе Філіппіни одним із перспективних ринків для своєї оборонної продукції.

І водночас – поки невідомо, щоб ізраїльтяни публічно заперечували проти "стоп", вираженого від Берліну. Можливо тому, що Німеччина для Ізраїлю – ще більш важливий покупець оборонної продукції, особливо того, що стосується комплексів активного захисту для танків Leopard 2A7 чи протитанкових ракет MELLS, ліцензійної копії Spike.

Бразильські БТР Guarani, що зійшли з конвеєра, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Україна могла б отримати декілька десятків Ми-17 та Ми-35, але ці машини згниють як металобрухт