xcounter
#

Є гарний приклад з 10 Leopard 2 від Іспанії, чому зброя від Заходу може їхати в Україну так повільно

6137
Іспанський Leopard 2A4, фото - Benjamín Carrasco, Infodefensa
Іспанський Leopard 2A4, фото - Benjamín Carrasco, Infodefensa

Які об’єктивні складнощі можуть виникати із доставкою озброєння, яке уже формально передане

Іспанія уже підготувала до передачі першу партію із 10 танків Leopard 2A4 для ЗСУ, загалом в 2024 році має бути дві партії, наступна в 9 машин має бути передана у вересні цього року, відповідно до оголошеного у березні плану.

Як випливає із повідомлення Міноборони Іспанії, формально ці 10 Leopard 2A4 уже і так є переданими України, однак щоб ці ОБТ таки фактично потрапили в руки наших військових, знадобиться ще багато організаційних зусиль та мінімум два тижні часу. І це заодно виступає вичерпною ілюстрацією, чому та чи інша зброя від країн Заходу може доставлятись настільки повільно.

Читайте також: Кілька місяців до Mirage 2000-5 в Україні - озвучені вкрай несподівані строки
Підготовлені до передачі 10 Leopard 2A4 для ЗСУ, липень 2024 року, фото - Міноборони Іспанії

Для початку, як деталізує в своєму повідомленні іспанське оборонне відомство, ці 10 танків були доставлені з міста Севілья, де проходили роботи по відновленню цих ОБТ, до порту Феррол. Там ці "Леопарди" були завантажені на судно-ролкер, яке вирушило в море по обіді 13 липня цього року, а до кінця поточного тижня воно має прибути до "одного із польських портів".

Після чого має стартувати "найбільш відповідальний етап доставки", який має супроводжуватись таємничістю та завершиться лише після того, як ЗСУ фактично отримають ці танки.

На перший погляд, описана логістична схема виглядає вкрай нелогічно. Мовляв, навіщо будувати такий складний маршрут, використовуючи доставку морем, яка точно буде повільнішою за будь-який наземний транспорт.

Але відповідь на це питання лежить буквально на поверхні – при побудові маршрутів доставки озброєння для України доводиться в першу чергу робити поправку на те, що вантаж має побачити якомога менше "зайвих очей", через що логічно страждає швидкість руху.

Фактор «зайвих очей» хоча і суттєво уповільнює рух, але натомість вирішує іншу проблему – як доставити вантаж так, щоб цьому не могла зашкодити агентура російських спецслужб, котра перетворюється на окремий фактор загрози в тому числі для Заходу, в рамках повномасштабної війни РФ проти України.

Leopard 2A4 під час відновлення у Іспанії, фото - Міноборони Іспанії
Читайте також: Кілька місяців до Mirage 2000-5 в Україні - озвучені вкрай несподівані строки