xcounter
#

Кілька місяців до Mirage 2000-5 в Україні - озвучені вкрай несподівані строки

10925
Mirage 2000-5 (всі фото: ПС Франції)
Mirage 2000-5 (всі фото: ПС Франції)

Mirage 2000-5​ не лише залишаються в силі для ЗСУ, а й вочевидь прибудуть раніше ніж спочатку говорили

Повітряні сили України можуть посилитись французькими винищувачами Mirage 2000-5 у значно коротші строки, ніж очікувалось. Зокрема посол Франції в Україні Гаель Весьєр повідомив, що мова йде про доволі стислі строки - декілька місяців.

"Попри все наше бажання якнайшвидше зробити це, є певні ліміти часу, які неможливо скоротити. Йдеться про підготовку льотного і технічного персоналу для цих літаків. Але в цілому, я думаю, що мова йде про кілька місяців", - повідомив дипломат, якого цитує "Укрінформ".

Читайте також: У Німеччини обрали засоби протидії БПЛА: від пончо до дронів-мисливців та прицілів SMASH

При цьому він відмовився назвати кількість літаків, які будуть передані, але зазначив, що весь процес "відбувається в тісній координації з військовим керівництвом України".

Mirage 2000-5

З боку Defense Express на фоні цього залишається лише нагадати, що про

передачу винищувачів Mirage 2000-5

офіційно повідомив 6 червня президент Франції Емманюель Макрон. Також він тоді зазначив, що навчання пілотів та техніків триватиме пів року та стартує найближчим часом. І з огляду на це, важко сказати, чи можливо назвати п'ять місяців - декількома, чи мова йде про скорочення обіцяних строків.

Але варто додати, що французька преса почала писати про навчання українських пілотів на Mirage 2000, а Командування Повітряних Сил - спростовувати це, ще у березні 2023 року. Хоча офіційно про можливість передачі цих винищувачів стало відомо завдяки парламентським слуханням у Сенаті Франції ще наприкінці лютого.

Також варто додати, що загальна кількість Mirage 2000-5, яка наразі є у французьких повітряних силах - 27 одиниць, а також ще 7 двомісних учбово-тренувальних Mirage 2000B.

Mirage 2000-5

Можливо не всі вони у льотному стані, тому також

лунає загальна цифра у 20 винищувачів.

Ці машини Париж планував списати, але точний темп виведення їх з експлуатації не був публічним.

Але варто додати, що у Франції говорили про "коаліцію Mirage" і Defense Express детально розписав, які країни можуть у неї увійти та яка загальна кількість винищувачів. Також слід розуміти, що можуть і що не можуть ці французькі винищувачі, а також, як можливо максимально модернізувати Mirage 2000-5 та чи доцільно це.

Читайте також: У Греції у розпачі від стану американських безкоштовних Bradley та навіть новітніх кораблів - від них відмовились