xcounter
#

У Німеччини обрали засоби протидії БПЛА: від пончо до дронів-мисливців та прицілів SMASH

3165
Боєць Бундесвера з HP47
Боєць Бундесвера з HP47

Рішення Бундесверу у протидії дронам спираються на вже наявні засоби і дійсно заслуговують на увагу

У міноборони Німеччини завершила роботу спеціальна група, яка мала виробити комплексні рішення для боротьби із дронами. Вона працювала з листопада 2023 року і результатом її роботи стало близько 200 окремих пунктів присвячених питанню боротьбі із цією масовою загрозою.

І хоча весь документ залишається непублічним, деякі його позиції вже відомі завдяки засіданню оборонного комітету Бундестагу, а також інтерв'ю посадових осіб, інформацію з яких зібрало німецьке видання Hartpunkt.

Читайте також: У Греції у розпачі від стану американських безкоштовних Bradley та навіть новітніх кораблів - від них відмовились

Мультиспектральні пончо проти дронів

При цьому мова дійсно йде про комплексні рішення, які починаються з найменшого рівня - маскування особового складу. Для цього пропонується ввести у спорядження бійців спеціальні пончо, які будуть забезпечувати мультиспектральне масування у видимому та тепловізійному діапазоні.

Повідомляється, що перша партія з 1100 таких елементів спорядження вже закуплена у німецької компанії Saro GmbH, яка відома під маркою Concamo. Мова йде про пончо серії Ghost.

Тактичний РЕБ

З відомого, ці пончо, поки єдиний пасивний метод протидії, всі інші методи - активні й починаються з традиційних антидронових рушниць. І Бундесвер вже закупив додаткові HP47, які вже використовуються з 2017 року у місії у Малі й були тоді закуплені у кількості двох одиниць. Але тепер мова йде про значно ширше замовлення.

антидрон HP47
HP47

Зазначається, що HP47 може ставити завади на супутникову навігацію дронів та канал управління. Дальність дії публічно не оголошувалась, но за оцінками вона складає близько 1 км.

Приціл SMASH

Вкрай цікавим та перспективним є рішення використовувати так звані "розумні приціли" - нове покоління цифрових засобів прицілювання для стрілецького озброєння із вбудованими балістичними обчислювачами.

Одним з таких вже закуплених німцями зразків є приціл SMASH X4 від ізраїльської Smartshooter, які активно тестуються у багатьох арміях світу, зокрема у США. Зазначимо, що окрім встановлення цих прицілів на штурмові гвинтівки чи кулемети бійців на їх основі також можливо створювати фактично роботизовані турелі.

Дрони-перехоплювачі

Ще одним вкрай перспективним рішенням можливо вважати спеціальний дрон-перехоплювач від німецької компанії ARGUS, якому в Бундесвері надали пріоритет. Попри те, що, на перший погляд, мова йде звичайні дрон, який для перехоплення дронів використовує сітку, це доволі довершений виріб.

Зокрема він оснащений не лише камерою для пошуку цілі, а й РЛС. Тобто у цьому дроні вирішена одна з ключових проблем, бо для успішного перехоплення спочатку треба вирішити задачу виявлення. При цьому зазначається, що дрон-перехоплювач підтримує повністю автономну роботу та використання декількох в одній системі з розподіленням цілей.

У інтерв'ю розробник повідомив, що дрон-перехоплювач може боротися не лише з коптерами, а й з БПЛА літакового типу. Це реалізовано завдяки тому, що площа сітки складає до 50 квадратних метрів і це дозволяє стріляти нею в бік цілі.

Таким чином, з огляду на наявну інформацію, у Бундесвері дійсно доволі цікаво оцінили засоби протидії, особливо враховуючи те, що у зоні уваги - вже наявні розробки та рішення. Але звісно це далеко не все, що у Німеччини збираються використати для цієї задачі.

Читайте також: Росіяни заявляли про наземну установку Club-M під "Калібр", чи почнуть її виробляти