xcounter
#

Росіяни заявляли про наземну установку Club-M під "Калібр", чи почнуть її виробляти

5973
Рендер російського комплексу Club-M для наземного пуску ракет "Калибр", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Рендер російського комплексу Club-M для наземного пуску ракет "Калибр", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Або що може стояти за словами про будівництво уніфікованих пускових під російські ракети

В ефірі телемарафону речник ВМСУ Дмитро Плетенчук заявив, що росіяни будують уніфіковані пускові установки для ракет 3М14 "Калибр" та П-800 "Оникс". Повністю цитата виглядала так – ""Калібри" залишаються небезпечною зброєю із бойовою частиною вагою 450 кг, однак процент збиття є високим. За інформацією військових, росіяни врахували цей досвід і будують уніфіковані шахти для пусків - і для "Калібрів", і для "Оніксів"".

На перший погляд, така заява виглядає дещо специфічно, бо універсальні вертикальні пускові установки 3С14 на ракетних кораблях Чорноморського флоту (втім, як і на інших складових ВМФ РФ) і так уніфіковані під використання різних за характеристиками ракет П-800 "Оникс" та 3М14 "Калибр". Але можливо, тут мова була про будівництво саме наземних пускових під "Калібри", тому варто розібрати усі можливі варіанти.

Читайте також: Канада втричі збільшить свій підводний флот для протидії РФ в Арктиці
Демонстрація пускової комірки 3С14 для запуску "Калібрів" та "Бастіонів", ілюстративне фото з відкритих джерел

Для початку варто згадати, що кілька років назад росіяни заявляли про наявність наземної установки Club-M під ракети "Калибр", але це були доволі суперечливі заяви.

Бо одні ворожі ресурси яка Club-M подавали взагалі те, що потім виявилось пусковою 9П701 ОТРК "Искандер-К" під КР 9М729, дальність пуску якої порушувала норми діючої до 2019 року угоди РСМД (котра забороняла розгортання наземних пускових установок під ракети з дальністю в діапазоні понад 500- до 5500 кілометрів). І так росіяни доволі успішно "плутали сліди" щодо характеру цієї розробки.

Пускова установка 9П701 під крилаті ракети середньої дальності 9М729, котру росіяни видавали за Club-M, ілюстративне фото з відкритих джерел

А в інших ресурсах можна побачити рендер мобільного берегового комплексу під тим же позначенням Club-M, конфігурація якого нагадувала скоріше комплекс "Бал" під Х-35, і котрий так і не був реалізований "у металі".

Тому перший варіант, який тут можна припустити – росіяни намагаються адаптувати для пуску "Калібрів" із землі мобільні ПУ комплексу "Бастион". Аналогічно тому, як РФ уже адаптувала (за публічною інформацією) пускові "Бастіона" для наземного запуску ракет "Циркон" з тимчасово окупованого Криму.

Пуск протикорабельної ракети П-800 комплексу "Бастион", ілюстративне фото довоєнних часів

Але тут не варто скидати з рахунку й другий варіант із уніфікованими пусковими для "Оніксів" та "Калібрів" одночасно, котрий може мати наступну конфігурацію. Деякі російські джерела заявляють, що комплекс "Бастион" під П-800 "Оникс" начебто має також і стаціонарне виконання, пуск ракет виконується із шахтної пускової.

Як має виглядати стаціонарна пускова під "Онікси", росіяни в публічний простір відповідні зображення не викладали. Що дає простір для припущення – російські окупанти в Криму можуть піти на будівництво стаціонарних пускових під "Калібри", використовуючи ці самі корабельні УВП 3С14, що використовуються на ракетних корветах та фрегатах.

3С14, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Польська Homar-K матиме й пускову під 122-мм ракети, це може бути цікаво