xcounter
#

Канада втричі збільшить свій підводний флот для протидії РФ в Арктиці

2734
HMCS Corner Brook ВМС Канади
HMCS Corner Brook ВМС Канади

ВМС Канади готуються до битви під льодами Арктики, де основним противником може бути флот РФ

Уряд Канади задекларував намір не просто значно, а кардинально збільшити підводний флот військово-морських сил. Мова йде про намір закупити 12 неядерних підводних човнів. Хоча у поточному складі ВМС лише 4 класу Upholder, які вживаними були викуплені у Великої Британії.

Це частина глобальної державної програми Our North, Strong and Free, яка передбачає розвиток та захист від посягань канадської частини Арктики.

Читайте також: Польська Homar-K матиме й пускову під 122-мм ракети, це може бути цікаво

Справа в тому, що за оцінками вже у 2050 році арктичний регіон стане місцем активного видобування ресурсів та регіоном проходження потужних логістичних маршрутів. А це означає необхідність захисту своїх інтересів, в першу чергу від РФ.

Upholder вмс канади
Підводний човен класу Upholder ВМС Канади

Саме тому цілком логічно вибір пав на значне посилення підводної складової ВМС, яка може ефективно забезпечити патрулювання та захист канадських інтересів у Арктиці та, у випадку необхідності, взяти участь у битві під льодами.

Щодо самого майбутніх підводних човнів то наразі, як пише Naval News, канадське оборонне відомство лише проводить зустрічі із корабелами та готує запит інформації щодо можливості замовлення, який буде опублікований восени цього року.

Тому наразі доволі важкого говорити про строки та вартість такого поселення ВМС Канади. При цьому до вартості підводних човнів ще необхідно буде додати кошторис будівництва відповідної інфраструктури у арктичних районах. Але слід зазначити, що в найближчі 20 років канадський уряд запланував загалом направити на оборонні потреби 73 млрд доларів.

Але у будь-якому випадку можна навести орієнтовні поточні ціни на неядерні субмарини. Зокрема у березні 2024 року Нідерланди погодились на закупівлю чотирьох французьких субмарин - спеціальних неядерних версій атомних Barracuda. Попри те, що вартість закупівлі залишились не розголошеною, загальний кошторис, включно з витратами на інфраструктуру, до 2039 року складе 6,1 млрд доларів.

неядерна Barracuda

Також можливо навести вартість італійський неядерних підводних човнів U212NFS від Fincantieri. Четверта субмарина цього проєкту для італійських ВМС, за оцінками, коштує близько 500 млн євро.

Читайте також: F-15E, що у 1991 бомбою влучив по Ми-24 у польоті, налітав рекордну кількість годин