xcounter
#

Франція продасть Нідерландам човни може навіть під Tomahawk, але чекати 10 років

2121
Дизель-електрична субмарина проекту Walrus ВМС Нідерландів, ілюстративне фото з відкритих джерел
Дизель-електрична субмарина проекту Walrus ВМС Нідерландів, ілюстративне фото з відкритих джерел

Що наразі відомо про умови цієї угоди

Уряд Нідерландів ухвалив рішення укласти контракт із французькою кораблебудівною компанією Naval Group на будівництво чотирьох багатоцільових дизель-електричних підводних човнів, які мають прийти на заміну наявних субмаринам типу Walrus, запланованим до списання в 2030-х роках.

Поточні домовленості передбачають, що перші два нові підводні кораблі для голландських ВМС французька Naval Group поставить протягом наступних 10 років. При цьому для будівництва цих субмарин буде залучено до 1000 підрядників в самих Нідерландах. Про це йдеться в повідомленні прес-служби голландського Міноборони.

Читайте також: Що це за гаубиці M114A1 від Греції, які їх характеристики та на скільки вони можуть бути корисними для ЗСУ
Внутрішня будова французьких атомних субмарин за проектом Barracuda, ілюстративний рендер від H I Sutton

У повідомленні не розкривається вартість контракту, але є деталізація, що Naval Group за цією угодою будуватиме дизель-електричний варіант підводного човна Barracuda, котрий у базовому варіанті є атомним.

Так заодно виходить, що Нідерланди стануть першими покупцями дизель-електричних підводних кораблів Barracuda, і тут мова саме про той проект, від якого у 2021 році відмовилась Австралія на користь атомних підводних човнів спільно із США та Великою Британією в рамках пакту AUKUS.

На даний момент характеристики підводних човнів від французької Naval Group для голландського флоту наводяться лише в загальних характеристиках: це мають бути достатньо малогабаритні підводні кораблі, щоб мати можливість діяти на мілководді; водночас це будуть також і багатоцільові кораблі, які матимуть тривалу автономність для дій поза пунктом базування, а силова установка дозволятиме тривалий час перебувати під водою.

Інфографіка Міноборони Голландії про перспективні підводні човни від Naval Group

Водночас, на інфографіці від Міноборони Нідерландів можемо побачити також, що майбутні підводні човни мають бути озброєні також крилатими ракетами, і це відкриває деякі цікаві перспективи. Бо далі варто пригадати, що у квітні 2023 року Нідерланди заявляли про намір купити крилаті ракети Tomahawk в США за будь-які гроші, щоб мати можливість уражати цілі на понад 1000 кілометрів.

Але при цьому виникала проблема, що в голландців під такі крилаті ракети на даний момент нема відповідних кораблів. Основу надводного флоту складають чотири фрегати проекту De Zeven Provinciën, які необхідно окремо переробляти під УВП типу Mk 41 для запуску ракет Tomahawk.

Пуск ракети Tomahawk, фото ілюстративне

Згадані вище підводні човни типу Walrus мають на озброєнні торпеди Mk 48 ADCAP mod 7, або протикорабельні крилаті ракети Harpoon. Навряд чи є сенс адаптовувати під "Томагавки" субмарини, заплановані під списання в наступному десятиріччі.

Тому цілкомможе вийти так, що в цій історії Франція продає Нідерландам підводні човни можливо під Tomahawk. Але на поставку перших підводних кораблів доведеться почекати протягом 10 років.

Читайте також: ЄС продовжує фінансування збільшення виробництва боєприпасів: ще 500 млн євро на програму ASAP