xcounter
#

Голландія хоче Tomahawk, готова купити в США за будь-які гроші, але є суттєва перешкода

3512
Дизель-електрична субмарина проекту Walrus ВМС Нідерландів, ілюстративне фото з відкритих джерел
Дизель-електрична субмарина проекту Walrus ВМС Нідерландів, ілюстративне фото з відкритих джерел

А ця перешкода полягає в тому, що голландці зараз не мають "готових" носіїв під ці ракети, потрібна модернізація чи купівля нових

На початку квітня 2023 року стало відомо, що Нідерланди хочуть мати власну далекобійну ракетну зброю. І в рамках цих планів вони хочуть купити не тільки ізраїльські системи PULS, максимальна дальність стрільби яких може складати до 300 км.

Але й також – крилаті ракети морського базування Tomahawk. При цьому голландці окремо підкреслювали, що хочуть саме Tomahawk, щоб мати можливість бити по цілям на дистанцію понад 1000 км.

Читайте також: Марокко замовила HIMARS з ракетами ATACMS, а також стелс-бомби AGM-154C JSOW по 6,25 млн доларів за одиницю
Пуск ракети Tomahawk, фото ілюстративне

Ймовірні строки, запланований бюджет на купівлю та очікувану кількість ракет до поставки Голландія в своїх планах поки що не конкретизувала. І це можна сприймати як свідчення того, що для них важливо на концептуальному рівні "застовбити№ за собою можливість купівлі американських КР, а уже далі виходити із поточних реалій по реальній вартості ракет, по темпу їх виробництва та строкам їх поставок.

Але цілком можливо, що зараз нідерландці воліють сконцентруватись й на іншій важливій концептуальній проблемі – так, вони хочуть Tomahawk морського базування, але ж у них нема відповідних носіїв під цю ракету.

Фрегат проекту De Zeven Provinciën ВМС Нідерландів, фото - Mediacentrum Defensie MCD

Основу надводних сил ВМС Нідерландів зараз складають чотири фрегати проекту De Zeven Provinciën, кожен з яких має 8 пускових під протикорабельні ракети RGM-84C Harpoon Block 1B та п’ять універсальних пускових установок Mk 41 на 8 комірок кожна, призначених для запуску зенітних ракет RIM-162B та/або SM-2 Block IIIA.

В теорії, УВП типу Mk 41 можна адаптувати для запуску ракет Tomahawk. Але для цього голландцям знадобиться модернізація їх фрегатів проекту De Zeven Provinciën, зокрема з модернізацією бортової апаратури управління стрільбою та оновленням програмного забезпечення.

Запуск ракети Tomahawk із УПВ типу Mk 41, фото - US Navy

Основу підводних сил ВМС Нідерландів складають чотири дизель-електричні субмарини проекту Walrus. Такі підводні човни можуть застосовувати або торпеди Mk 48 ADCAP mod 7, або ж ті самі Harpoon.

Але при цьому відомо, що нідерландці в проміжку до 2031 року планують купити нові підводні човни, тому чи є сенс адаптувати підводні кораблі типу Walrus під Tomahawk – питання лишається відкритим.

Читайте також: Румунія затвердила перехід на F-35, але чекати їх будуть дуже довго