xcounter
#

Румунія затвердила перехід на F-35, але чекати їх будуть дуже довго

F-35 (всі фото: US DoD)
F-35 (всі фото: US DoD)
1572

Повітряні сили Румунії поки спираються на вживані F-16 та такий раритет, як МиГ-21, тому замовлення F-35 цілком логічне

Румунія офіційно затвердила намір закупити винищувачі п'ятого покоління F-35 й відповідне рішення було затверджено Вищою радою національної оборони країни сьогодні 11 квітня.

Відповідно до повідомлення цього органу країна також буде розвивати можливості протиповітряної оборони, а також "можливості високоточного вогню та ударів на значні відстані". І все це з огляду на загрозу з боку РФ та необхідності підтримки безпеки всього регіону, включно із Молдовою.

Читайте також: Міноборони офіційно анонсувало рашиському Чорноморському флоту сюрприз: чим можуть здивувати ЗСУ
F-35

Поки у Бухаресті затвердили лише сам намір закупити F-35, без оголошення кількості та бюджету на цю закупівлю. Але у будь-якому випадку мова не йде про короткострокову перспективу, бо раніше у міноборони Румунії повідомили, що якщо всі бюрократичні процедури будуть узгоджені 2023-2024 роках, то перша повноцінна ескадрилья F-35 буде сформована лише після 2030 року.

Для самих повітряних сил закупівля F-35 вкрай важлива, бо на озброєнні країни - 17 F-16 та очікується ще 32, які були придбані у Норвегії, а також 22 одиниці МиГ-21. При цьому для Румунії попереду ще узгодження закупівлі із США, проходження всіх процедур укладання контракту та підготовка пілотів, техніки та інфраструктури. При цьому лише питання узгодження може затягтись на роки.

МиГ-21 Румунія
Румунський МиГ-21

Зокрема Греція звернулась до США з пропозицію купити F-35 ще восени 2020 року. Станом на лютий 2023 рік угода все ще не підписана, хоча й знаходиться на високих стадіях готовності. Грецький контракт передбачає постачання 20 машин та 20 у вигляді опціону і перші машини можуть бути отримані не раніше 2028 року, а перша ескадрилья з 12 машин сформована не раніше 2031 року.

Тобто для Румунії будь-яке зволікання з підписанням контракту цілком означає, що "після 2030 року" буде означати середину 30-х років. І це навіть маючи гроші, бо окрім самих літаків та озброєння, значні ресурси мають бути направлені на створення відповідної інфраструктури. Зокрема грецький контракт поки приблизно оцінений у 3,5 млрд доларів.

F-35

А після укладання замовлення можливо буде говорити про те, що Румунія стане країною, яка буде замикати другий десяток операторів F-35. Бо цей літак зараз експлуатує США, Велика Британія, Бельгія, Данія, Нідерланди, Норвегія, Канада, Австралія, Корея, Японія, замовила Фінляндія, Німеччина, Польща, Швейцарія, Італія, Сінгапур, на стадії узгодження контракт з вже згаданою Грецією, Таїландом, а серед потенційних покупців Марокко.

Читайте також: F-16 від Данії для ЗСУ до літа, але лише у складчину: дуже схоже, що історія з Leopard 2 для України повторюється один в один