xcounter
#

ЄС продовжує фінансування збільшення виробництва боєприпасів: ще 500 млн євро на програму ASAP

1719
ЄС продовжує фінансування збільшення виробництва боєприпасів: ще 500 млн євро на програму ASAP

Програма ASAP була прийнята з метою швидкого збільшення виробництва боєприпасів у країнах Європейського союзу

Рішенням Європейської комісії виділено кошти на продовження програми Act in Support of Ammunition Production (ASAP), яка покликана збільшити потужності підприємств з виробництва артилерійських боєприпасів та ракет до 2 млн одиниць на рік у 2025 році. Нагадаємо, що ASAP був започаткований весною 2023 року.

У цьому транші виділяється 513 млн євро, які є частиною планових витрат у межах 2 млрд євро. А загальне наповнення програми грошима завдяки цьому сягне 1,4 млрд євро. Ці кошти направляються у вигляді інвестицій на підприємства, які працюють у цій сфері у ЄС та Норвегії.

Читайте також: МіГ-29 в строю ЗСУ вперше "засвітився" із французькою AASM Hammer (фото)

Відповідно до наведеної деталізації, наприклад, норвезький Chemring Nobel отримає 66 млн євро на виробництво вибухових речовин, французька Eurenco 47 млн євро на виробництво пороху, а по 22,5 млн євро отримають Rheinmetall та Nammo на збільшення виробництва снарядів. Останній також отримає ще 10 млн євро на виробництво ракетного палива.

155 мм боєприпас

Загалом мова йде про 31 проєкт. А 3/4 коштів направлені на збільшення виробництва основних компонентів будь-яких боєприпасів - порохів та вибухових речовин. І ЄС інвестує 248 млн євро у виробництво пороху, а 124 млн у вибухівку.

Як зазначається в офіційному повідомленні Європейської комісії, наразі у ЄС виробництво боєприпасів вже досягло рівня 1 млн одиниць станом на січень 2024 року. Але, як до цього багаторазово заявляли у Євросоюзі, з цієї кількості лише частина може бути передана Україні через наявність поточних контрактів та внутрішні замовлення.

Наприклад, у загальну цифру виробництва боєприпасів у Європейському Союзі вочевидь увійде контракт на 94 200 155-мм снарядів, які днями замовила Іспанія у Rheinmetall. Звісно в теорії вони можуть бути передані Україні, але це лише можливість.

Читайте також: Колумбія не дала ЗСУ свої Ми-17, а тепер не може полагодити через санкції проти РФ