xcounter
#

Польська Homar-K матиме й пускову під 122-мм ракети, це може бути цікаво

2548
Фото - Міністерство оборони Польщі
Фото - Міністерство оборони Польщі

Польща та Південна Корея мають дійсно довготривалі плани з передачі технологій та подальшого удосконалення ракетної системи K239 Chunmoo (Homar-K у польському війську)

Польща активно співпрацює з Південною Кореєю у закупівлі та виробництві різних озброєнь, і один з проєктів - це адаптована для польського війська версія південнокорейської ракетної системи K239 Chunmoo під назвою Homar-K - у серпні 2023 року в Польщу прибула перша система, а польські військові активно опановували цю зброю в Південній Кореї.

Важливим напрямком у виконанні цього контракту є промислове співробітництво. Так, якщо у рамках першого виробничого контракту пускові модулі були поставлені південнокорейською Hanwha, то шасі вже було від польської Jelcz, а роботи зі складання, а також інтеграції у ракетну систему комплексу автоматизованої системи управління вогнем Topaz здійснювала компанія Huta Stalowa Wola. Роботи були проведені менш як за 12 місяців.

Читайте також: Польща має лише дві батареї Patriot, як вона збиватиме дрони та ракети над Україною

"Я впевнений, що це був відмінний досвід для всіх залучених сторін, і я вдячний польським партнерам за їхню напружену роботу і підтримку, спрямовану на успіх Homar-K", - відзначив в інтерв’ю польському виданню Defence24.pl з генеральним директором південнокорейської компанії Hanwha Aerospace Дже Іль Соном.

Так, нещодавно було підписано вже другий виробничий контракт на постачання Homar-K, який передбачає розширення співпраці і ще більший рівень залучення польського оборонно-промислового комплексу у виробництво цієї ракетної системи.

Він передбачає додаткові 72 пускові модулі з ракетами CGR-080 та CTM-290, причому відбуватиметься трансфер технологій, коли кожні з 12 поставлених модулів будуть побудовані з більшою часткою локалізації у порівнянні з попередніми.

Крім того, важливим нюансом стане передача технологій по пусковому контейнеру для 130-мм ракет, яка згодом стане базою, щоб польська "оборонка" змогла спроєктувати, протестувати та запустити виробництво контейнера вже для 122-мм некерованих ракет.

На питання про те, чи є експортні можливості для варіанту Homar-K, адаптованому до європейського ринку, то гендиректор Hanwha відзначає, що варіант із 122-мм ракетами "природним чином викликає інтерес в інших країнах Центральної та Східної Європи, що використовують чи виробляють цей тип озброєння".

І в тому випадку, якщо будуть охочі закупити такий варіант південнокорейської системи, то польські компанії будуть залучені до реалізації цих ймовірних проєктів.

Крім того, виникає питання, чи є плани зі співробітництва країн з виробництва тієї ж нещодавно представленої 290-мм ракети або ж інтеграції іншої ракети від третьої сторони, то очільник південнокорейської компанії наголошує, що "природним ходом подій буде" у рамках трансферу технологій буде запуск виробництва 239-мм ракети, і це може стати кроком для подальшого розвитку співпраці, щоб майбутні версії ракетних систем якнайкраще відповідали вимогам Війська Польського.

Читайте також: Польща готується продавати свою зброю в Південну Корею, там цікавий перелік