xcounter
#

Польща має лише дві батареї Patriot, як вона збиватиме дрони та ракети над Україною

5211
Польський зенітний ракетний комплекс Patriot, фото — Wojsko Polskie
Польський зенітний ракетний комплекс Patriot, фото — Wojsko Polskie

Які спроможності має польська ППО, і як вони можуть бути використані для захисту нашої території

Спочатку вчора, 8 липня 2024 року, Україна та Польща уклали безпекову угоду, яка передбачає зокрема можливість залучення польської протиповітряної оборони для збиття ракет та далекобійних дронів РФ над нашою територією. Далі з’явилась заява на рівні Державного департаменту США про те, що можливо практична реалізація цього механізму із залученням польської ППО для нашого захисту може бути в числі іншого обговорена на саміті НАТО у Вашингтоні.

Але тут треба поставити питання про те, що взагалі має Польща в плані засобів протиповітряної оборони, і як це може бути на практиці використано для відбиття російських атак в небі України.

Читайте також: НАТО не вистачає 35-50 бригад: скільки це в зброї та грошах
Польські військові готуються до стрільби із С-200В, архівне фото з відкритих джерел

Почати тут варто із того факту, що за заявами Міноборони Польщі, на даний момент вони мають лише дві власні батареї ЗРК Patriot із восьми замовлених. Це було поясненням не тільки по тому, чому офіційна Варшава не погодилась дати Україні напряму свої "Петріоти", але й також – чому поляки вирішили не виключати, що могли передати Україні С-200.

У випадку з Польщею можна зафіксувати, що навіть поява лише двох батарей Patriot для них стало суттєвим зростанням у спроможностях. Бо, наприклад, наприкінці 2022 року для прикриття кордонувід російських Х-555 полякам довелось залучати взагалі комплекси Osa-P і Poprad армійської ППО, за відсутністю інших альтернатив.

ЗРК С-125 Newa SC збройних сил Польщі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ще також варто зафіксувати дані про наявність в розпорядженні польських збройних сил орієнтовно трьох ЗРК Sky Sabre від Великої Британії та 17 комплексів С-125 Neva SK, котрі відносяться до систем середньої дальності. Все інше – це будуть засоби армійської ППО, тобто для безпосереднього прикриття військ, і тут мова про 20 ЗРК "Куб", 79 одиниць Poprad, 64 ЗРК Osa-P та 12 ракетно-артилерійських комплексів Pilica.

При цьому слід врахувати, що Польща не зможе точно усі вище перелічені засоби ППО залучити для відбиття повітряних атак РФ у нашому небі. Оскільки полякам також потрібно прикривати власне прикордоння навколо російського "Калінінградського анклаву".

По винищувальній авіації поляки мають "близько 20" винищувачів МиГ-29 та 48 F-16. Але яку частину із цього флоту збройні сили Польщі зможуть залучати для захисту повітряного простору України, також лишається питанням неясним.

Від Defense Express тут можемо висловити припущення, що конкретні параметри залучення польських засобів ППО для захисту повітряного простору України залежатимуть як від двосторонніх домовленостей між Варшавою та Києвом, так і від деяких рішень під час саміту НАТО, котрі можуть залишитись непублічними.

Польський F-16, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Saab отримав свого першого клієнта на мобільний ЗРК RBS 70 NG на базі JLTV - чудова заміна "Стріли-10" та "Оси"