xcounter
#

НАТО не вистачає 35-50 бригад: скільки це в зброї та грошах

Формування нових бригад - це дуже дорого (всі фото: Bundeswehr)
Формування нових бригад - це дуже дорого (всі фото: Bundeswehr)
2283

У Альянсі порахували скільки їм не вистачає бойових сил і це про астрономічне провалля у грошах та часі

Для того, щоб відбитися від РФ відповідно до нових планів у НАТО не вистачає одразу 35-50 бригад. І така нестача є більш ніж критичною, бо мова йде не лише про брак особового складу, а й про необхідність їх озброїти, розмістити та забезпечувати.

Але саме про таку потребу пише Reuters з посиланням на свої джерела в Альянсі. При цьому без уточнення, чи мова йде про все НАТО, включно із США, чи мова йде лише про європейський сегмент. Окрім того, фокус самої публікації перенісся на брак ППО у Європі і як приклад наводиться ситуація із кількістю Patriot у Німеччини за часи Холодної війни та зараз.

Читайте також: Оцінка програми ракет LGM-35A росте скажено швидко, вже перевалила за 160 млрд доларів

Водночас з боку Defense Express зазначимо, що оголошена потреба у 35-50 бригадах - це не просто значна, а астрономічна потреба. І вкрай важливе уточнення що це потреба в умовах нових оборонних планів. А єдина відома зміна - задекларована у 2022 році на саміті у Мадриді оборона з "першого метра", тобто недопущення окупації.

Bundeswehr

На це також накладаються різноманітні строки, які віддаляють країни ЄС від повномасштабного вторгнення РФ, з оцінками від 2025 до 2029-2033 років. А головне - невпевненість у тому, що США зіграє свою головну роль гаранта безпеки.

Але у будь-якому випадку цілком можливо оцінити, а які ресурси необхідні для створення такої кількості додаткових бригад. І хоча мова йде про абсолютно неконкретизовані бригади, реальний кількісний склад та озброєння яких може варіюватися від країни до країни, виключно для ілюстрації можемо взяти за зразок механізовану бригаду Бундесверу - Panzergrenadierbrigade.

Німецька мехбригада (на прикладі Panzergrenadierbrigade 37) на 6200 осіб складається з трьох механізованих, у кожному з яких 44 БМП та одного танкового батальйону на 44 танки, а також самохідного артдивізіону, для спрощення можливо рахувати по 12 САУ, у реальності - дійсно вкрай дискусійне питання. Також для спрощення винесемо за дужки техніку та озброєння резервного мехбата, інженерних, зв'язкових, медичних та інших підрозділів.

Таким чином одна умовна механізована бригада німецького зразка по основному озброєнню це - 132 БМП, 44 танки та 12 САУ. А якщо мова йде про потребу у 35-50 таких бригадах: 217-310 тисяч особового складу, 4620-6600 БМП, 1540-2200 танків, 420-600 САУ. У реальності ж, якщо планово та узгоджено збільшувати загальну чисельність збройних сил, то це будуть бригади різних типів: легкі, десантні, танкові, артилерійські тощо. Тому цифри вище - виключно ілюстративні.

З боку Defense Express можемо також провести виключно орієнтовну калькуляцію на основі основних видів озброєння для такої мехбригади. Середня актуальна вартість БМП близько 10 млн євро, танка, на прикладі Leopard 2A8 - 28 млн євро, САУ, на прикладі PzH 2000 - 18 млн євро.

Bundeswehr

Тобто вартість лише основного озброєння однієї мехбригади: 2,768 млрд євро. А якщо мова йде про 35-50 бригад, то: 97-138,5 млрд євро.

На фоні цього залишається питання строків на виготовлення озброєння, створення нових місць дислокації, формування підрозділів тощо. Бо, якщо взяти лише неофіційну інформацію щодо потужностей виробництва танків Leopard 2, то мова йде про 50 на рік. А це означає, що лише танки на таку кількість нових бригад прийдеться робити 44 роки при поточних темпах, якщо брати виключно цей німецький зразок, який залишається єдиним серійним європейським танком.

Читайте також: Надзвукова 3SM Tyrfing від творців NSM отримала перший транш на розробку