xcounter
#

Надзвукова 3SM Tyrfing від творців NSM отримала перший транш на розробку

5778
Концепт 3SM Tyrfing
Концепт 3SM Tyrfing

Норвегія виділила перший транш на розробку нової ракети, який прямо демонструє, що це зовсім не дешево

Норвезька оборонна компанія Kongsberg, яка відома своїм ЗРК NASAMS та протикорабельною ракетою NSM, повідомила про підписання контракту на розробку нової ракети Super Sonic Strike Missile - 3SM Tyrfing. Про намір створити цю ракету відомо з 2021 року і спочатку вона називалась Future Naval Strike Missile.

Вона створюється у тісній співпраці між Kongsberg та німецькими Diehl Defense та MBDA Deutschland, але саме норвезька компанія, як головний виконавець, отримала від Норвезької агенції оборонних закупівель контракт на першу фазу розробки нової ракети.

Читайте також: Відплата буде: у СБУ пообіцяли ворогу розплату за удар по Охматдиту, прізвища - відомі

За цей етап Kongsberg має отримати 1,5 млрд норвезьких крон (близько 142 млн доларів). Скільки він буде тривати - не повідомлено, але варто зазначити, що на озброєння 3SM Tyrfing, яка названа на честь меча Свафрламі міфічного конунга та онука Одіна, має прийти на рівні 2035 року.

3SM Tyrfing
Концепт 3SM Tyrfing

Також відомо, що бюджетний комітет Бундестагу наприкінці червня дав зелене світло на фінансування розробки розміром близько 650 млн євро до 2033 року. Тобто, якщо частка німецького уряду аналогічна норвезькій, то загальний бюджет програми створення 3SM Tyrfing може становити 1,3 млрд євро.

Зазначимо, що висока зацікавленість Берліна у новій ракеті пов'язана з тим, що саме вона має стати на озброєння майбутніх фрегатів класу F126, які за водотоннажністю 10 550 тонн можуть легко вважатися есмінцями. І таких кораблів за планом має бути шість, при цьому перший Niedersachsen ("Нижня Саксонія") був закладений 3 червня та буде готовим у липні 2028 року.

фрегат класу F126
Концепт фрегату класу F126

Наразі все що відомо про 3SM Tyrfing - це те, що вона буде надзвуковою ракетою, як для ударів по рухомих надводних цілях, так і для знищення цілей на землі.

Оголошено, що сама ракета доповнить, але скоріше замінить, відому NSM. А це означає, що важливою умовою розробки будуть малі габарити 3SM Tyrfing. Також вочевидь ракета буде побудована із використанням технології малопомітності, можливості передачі даних та перепрограмування у режимі онлайн та матиме всі інші сучасні та перспективні рішення.

При цьому вкрай вірогідно, що 3SM Tyrfing буде вироблятися не лише у корабельній чи береговій версії, а й у повітряній. Зокрема на основі Naval Strike Missile була створена авіаційна версія Joint Strike Missile, яка вже отримала перше замовлення від США та має замінити Harpoon.

Читайте також: За якої умови Україна може отримати ще одну ескадрилью МіГ-29