xcounter
#

За якої умови Україна може отримати ще одну ескадрилью МіГ-29

15112
Фото — Siły Powietrzne
Фото — Siły Powietrzne

Україна та Польща підписали безпекову угоду, яка передбачає роботи у напрямку передачі додаткових літаків, а також можливість знищувати ракети над територією України силами польської протиповітряної оборони

Президент України Володимир Зеленський під час свого візиту у Польщу спільно з прем’єр-міністром цієї країни Дональдом Туском підписав "Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Республікою Польща, у рамках якої погоджені зобов’язання підтримувати Україну протягом десяти років дії цього документа.

Повний текст угоди було оприлюднено на сайті президента України, окремі деталі також були озвучені на пресконференції з нагоди підписання безпекових угод, в якому йдеться зокрема про створення "українського легіону", співпрацю у сфері оборонної промисловості, функціонування логістичного хабу тощо.

Читайте також: РФ використала майже все включно з "Цирконом" та "Кинжалом" для удару 8 липня

Але найцікавіше серед усіх пунктів те, що у документі вперше було визначено можливість перехоплення ракет і дронів у повітряному просторі України, які випущені російськими окупаційними військами у напрямку Польщі.

Втім, варто відзначити, що цей документ, судячи з усього, поки що окреслює лише намір працювати у цьому напрямку, бо подальші дії Польщі залежатимуть від координації з цього питання з іншими країнами-членами НАТО, на цьому зокрема акцентує й прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.

ЗРК Patriot
Польський зенітний ракетний комплекс Patriot, фото — Wojsko Polskie

Також у документі йдеться про те, що Польща розгляне питання передачі Повітряним Силам ЗСУ ще однієї ескадрильї винищувачів МіГ-29, щонайменше 14 літаків — але тут також є свої умови. Зокрема Туск заявив, що вони не можуть просто так віддати ці літаки, які "пильнують наше небо" і виконують "натівську" місію з патрулювання air policing.

Тому прем’єр-міністр Польщі наголосив, що передача літаків можлива лише у тому випадку, якщо партнери по НАТО зможуть замінити ці машини іншими винищувачами — щоправда, він не уточнював, чи йдеться про так званий "кільцевий обмін" коли взамін МіГ-29 Польща отримає нові літаки, або ж про те, що інші країни-члени НАТО нададуть свої літаки для патрулювання польського неба.

"Я звичайно, буду переконувати тут, у Польщі, наших партнерів, щоб вони якнайшвидше реалізували цього роду рішення. Але я підкреслюю — я це говорив чесно президентові, це не може бути обмеженням безпеки Польщі", — наголошує польський прем’єр-міністр.

Туск відзначає, що вони "хочуть бути серйозними" і тому обережно декларують те, що дійсно можуть зробити, але водночас мусять пильнувати про "основні питання безпеки на нашій території".

Читайте також: Удар по Охматдиту потрапив на відео - він був цілеспрямованим