xcounter
#

Оцінка програми ракет LGM-35A росте скажено швидко, вже перевалила за 160 млрд доларів

2909
LGM-35A Sentinel
LGM-35A Sentinel

Контракт на розробку ракет Sentinel було укладено з Northrop Grumman у 2020 році

Американська програма нової міжконтинентальної балістичної ракети Sentinel знову може зіштовхнутися зі значним зростанням вартості — йдеться про створення МБР LGM-35A, яка зрештою має замінити застарілі Minuteman III, і яка створюється корпорацією Northrop Grumman.

Про це повідомляє видання Reuters з посиланням на три джерела, що знайомі з програмою — за їхніми даними, якщо станом на 2020 рік вартість програми оцінювалася на рівні 95,8 млрд доларів, то тепер вона зросла орієнтовно аж до 160 млрд доларів, більш як у півтора раза.

Читайте також: Одразу 30 літаків B-52 можуть знову стати носіями ядерної зброї
Фото — Northrop Grumman
Фото — Northrop Grumman
Причому це вже не вперше, коли у США б’ють на сполох через підвищення вартості цієї програми — наприклад, ще у грудні 2023 року відзначалося, що витрати на нову ракету LGM-35A Sentinel стають непомірними, тоді йшлося про ймовірне зростання вартості оновлення інфраструктури на 50%, а ціна за 659 ракет коливалася на рівні 117 млрд доларів.

У січні цього року американські ЗМІ заговорили про ризики згортання цієї програми МБР, бо за тодішніми підрахунками вартість зросла на 37% — до 131,5 млрд доларів. Це щонайменше активувало потребу для Пентагона пояснити Конгресу важливість цієї програми відповідно до закону Нанна Маккарді 1982 року.

Проблеми зі стрімким зростанням вартості програми МБР Sentinel може вплинути й на інші американські передові оборонні. проєкти, такі як бойова авіаційна система майбутнього Next Generation Air Dominance. Зрештою, з огляду на ситуацію з програмою Sentinel, Пентагон очікує від промисловості інформації про витрати у випадку подовження терміну служби запасів МБР Minuteman III.

Водночас у ПС США вважають, що гроші на Sentinel потрібно знайти, бо одним лише розширенням термінів експлуатації ракет Minuteman III не обійтися. Але також серед інших структур є думка, що у США достатньо ядерної зброї, щоб стримувати РФ і Китай, тому від нових МБР нібито можна відмовитися.

Читайте також: Ядерна зброя Китаю: скільки у Пекіна ядерних зарядів, балістичних ракет та інших носіїв