xcounter
#

Гроші на програму МБР Sentinel треба знайти, бо не можна спиратися лише на Minuteman III, вважають у США

2242
Фото ілюстративне, джерело — U.S. Air Force
Фото ілюстративне, джерело — U.S. Air Force

Подовження терміну служби міжконтинентальних балістичних ракет Minuteman III — фактично неможливий сценарій, тому треба нові МБР

Нещодавно стало відомо, що згідно з новими оцінками, вартість програми нової міжконтинентальної балістичної ракети США LGM-35A Sentinel зросла аж на 37% — з першочергово запланованих 96 млрд до 131, млрд доларів, а ймовірна вартість однієї ракети — з 118 до 162 млн доларів, і це у перерахунку станом на 2020 рік, тож тепер згідно з американським законодавством програма має пройти перевірку і навіть казали про ризики закриття проєкту.

міжконтинентальна балістична ракета LGM-35A Sentinel
Фото — Northrop Grumman

Втім, навряд чи так програму можна ось так просто взяти і скасувати, тим паче, що йдеться про проєкт заміни міжконтинентальних балістичних ракет Minuteman III. І попри те, що у Конгресі є прихильники сценарію відмови від LGM-35A Sentinel і подовження служби наявних на озброєнні ракет, у Повітряних силах наголошують, що такий варіант насправді фактично неможливий, розповідають у виданні Breaking Defense.

Читайте також: РФ каже про новий імітатор ядерного вибуху: що це таке, і як воно працює

"Один зі способів не вирішити цю проблему [міжконтинентальних балістичних ракет] — думати, що ми можемо просто розширити Minuteman III. Не існує життєздатної програми подовження терміну служби, яку ми могли б передбачити для Minuteman III", — відзначив заступник начальника штабу Повітряних сил США з планів і програм генерал-лейтенант Рікі Мур під час дискусії, що була організована Центром стратегічних і міжнародних досліджень.

пускова установка міжконтинентальних балістичних ракет Sentinel
Фото — Northrop Grumman

І тому, на його думку, треба буде знайти кошти для подальшого фінансування програми Sentinel. Як заявила Крістін Джонс, виконуюча обов’язки заступника міністра ПС США, зараз ті, хто залучений до цього проєкту, мають більше даних, на основі яких можна краще вирахувати той рівень витрат, який необхідний для Sentinel. "Деякі з пропозицій, які були зроблені на початку програму, коли була складена початкові розрахунки витрат, були просто не зовсім правильними", — відзначає вона.

Варто відзначити, що попри зростання ціни самої ракети, загалом збільшення витрати пов’язані не тільки і не перш за все з нею — а з вартістю оновлення пускової інфраструктури, яка зросла аж на 50%. Крім того, ще влітку минулого року у США відзначили, що проєкт Sentinel відстає від графіка і за оновленими даними ракета має досягти експлуатаційної готовності у 2030 році.

Повертаючись до питання витрат на проєкт Sentinel, то зараз канцелярія очільника оборонного відомства (якщо програма буде продовжена) будуть аналізувати, як же можна буде реструктуризувати проєкт і де можна зекономити — Джонс стверджує, що зараз цим вже займаються, і що також можуть бути внесені зміни і в інші елементи, наприклад, у структуру управління програми.

Разом з тим, звичайно, що збільшення витрат на програму Sentinel загалом вплине на бюджет чисельних програм з модернізації. Як відзначається, якщо раніше "пік" ядерної модернізації ПС США планувався на 2027 рік, то тепер він відтерміновується на рік-два пізніше — до 2028-2029.

Читайте також: Франція витратить 30 місяців та 4 млн годин на ремонт атомного човна з ядерною зброєю