xcounter
#

Франція витратить 30 місяців та 4 млн годин на ремонт атомного човна з ядерною зброєю

2226
Постановка на ремонт атомного підводного човна Le Vigilant, січень 2024 року, фото – Naval Group
Постановка на ремонт атомного підводного човна Le Vigilant, січень 2024 року, фото – Naval Group

Мова про плановий ремонт, який супроводжуватиметься комплексною модернізацією

Французька оборонна компанія Naval Group оголосила, що 19 січня 2024 року почала ремонт атомного підводного човна Le Vigilant проекту Le Triomphant, котрий є є носієм міжконтинентальних балістичних ракет M51 із ядерними боєголовками, і став у стрій ВМС Франції у 2001 році. Цей захід плановий, відбувається в рамках процедури IPER, яка передбачає постановку на періодичний ремонт кожні 10 років.

Передбачається, що роботи по субмарині Le Vigilant триватимуть до 30 місяців, для їх завершення знадобиться загалом 4 мільйони годин роботи 1000 працівників Naval Group та ще 45 субпідрядників. При цьому має відбутись загалом 600 операцій з оновлення та модернізації бортових систем підводного корабля, пише французький портал Opex360.

Читайте також: Туреччина створила першій світі морський дрон для РЕБ MARLIN, це варто уваги
Постановка на ремонт атомного підводного човна Le Vigilant, січень 2024 року, фото – Naval Group

Як деталізують автори порталу, під час попереднього ремонту за процедурою IPER на атомному підводному човні Le Vigilant, який відбувався у 2011-2012 роках, повністю оновили навігаційну апаратуру, та модернізували бортове озброєння – замість МБР типу M45 цей підводний корабель отримав можливість застосовувати новітню МБР типу M51.

Тепер же на Le Vigilant, окрім комплексного оновлення бортових систем, хочуть заодно покращити рівень комфорту для екіпажу.

Хоча не розкривається головний показник – вартість робіт, наведене вище все одно може проілюструвати, наскільки багато зусиль Франція докладає для обслуговування свого арсеналу носіїв ядерної зброї. Атомний арсенал Франції складається лише з двох компонентів – чотирьох підводних крейсерів проекту Le Triomphant та 20 спеціалізованих літаків Rafale B, що є носіями надзвукових КР ASMP/A.

У відкритому доступі є такі характеристики атомних підводних човнів типу Le Triomphant:

  • водозаміщення -12,64 тисяч тон надводне, 14,2 тисяч тон підводне;
  • довжина корпусу - 138 метрів;
  • ширина корпусу - 12,5 м
  • робоча глибина занурення - до 300 метрів;
  • екіпаж – 110 осіб;
  • швидкість ходу - 12 вузлів надводна, 25 вузлів підводна;
  • озброєння: 16 МБР М51, чотири торпедні апарати калібру 533 мм, 10 торпед F17 та вісім протикорабельних ракет Exocet SM39.
Постановка на ремонт атомного підводного човна Le Vigilant, січень 2024 року, фото – Naval Group

Раніше Defense Express розповідав про те, як французам довелось ремонтувати один із своїх атомних підводних човнів, по суті зшиваючи дві "половинки" від різних кораблів, на виході вони отримали атомний "франкенштейн".

Також ми розповідали, щоб відновити один B-52 з консервації, США знадобилось 2 роки і 10 тисяч людино-годин.

Читайте також: Україна могла отримати 500 Т-72 та похідних від нього, але чи є ще десь такі танки