xcounter
#

Понад 160 млн доларів за ракету багато навіть для нової МБР LGM-35A Sentinel, тому програму чекає перевірка

13033
Фото — Northrop Grumman
Фото — Northrop Grumman

ПС США усього планують отримати на озброєння до 660 ракет LGM-35A Sentinel, які мають замінити Minuteman

Видання Bloomberg розповідає, що ризики згортання чи взагалі закриття нової програми міжконтинентальних балістичних ракет Sentinel зберігаються — причина пов’язана зі зростом витрат на цю програму, які зараз оцінюються аж на 37%. Тепер проєкт очікує на формальну перевірку Пентагона, у результаті якої має бути вирішена подальша доля програми.

Це вже не вперше, коли у США публічно порушують питання непомірних витрат на нову ракету LGM-35A Sentinel — на шалений ріст коштів, необхідних на програму скаржилися вже у грудні минулого року; тоді акцентували, наприклад, що вартість оновленої пускової інфраструктури збільшилася аж на 50%.

Читайте також: Пакистан заявив, що має гіперзвукову ракету: правда чи гонитва за модою
Northrop Grumman міжконтинентальна балістична ракета
Фото — Northrop Grumman

Водночас згідно з новими оцінками, які вже отримав Конгрес США, маємо наступні цифри — що наразі загальна вартість програми оцінюється у 131,5 млрд доларів, тоді як на старті на неї планували витратити 96 млрд, як пригадують у виданні Bloomberg.

Щодо безпосередньо ракет LGM-35A Sentinel, то їхня оціночна вартість зросла зі 118 млн доларів аж до 162 млн доларів і це у перерахунку у доларах 2020 року. Водночас помічник міністра ПС США із закупівель Ендрю Хантер в інтерв’ю виданню заявив, що ріст витрат "відображає всі компоненти програми вартістю 96 млрд доларів" і не зумовлена дослідно-конструкторськими роботами Northrop Grumman, яка розробляє ці МБР.

Ціна — не єдина проблема цієї програми. Так, у Повітряних силах США також прогнозують затримку у два роки з введенням в експлуатацію ракет LGM-35A Sentinel. Причому ще минулого року у США розписалися у вкрай банальних причинах такої затримки — брак кадрів і проблеми з ланцюгами постачань компонентів, бо підрядниками по проєкту Sentinel є ледь не вся американська "оборонка".

міжконтинентальна балістична ракета LGM-35A Sentinel
Графік реалізації програми міжконтинентальної балістичної ракети LGM-35A Sentinel, тут та нижче інфографіка зі звіту Рахункової палати США

Хоча програма міжконтинентальних балістичних ракет Sentinel і має значну кількість прихильників у Конгресі — бо, зрештою, йдеться про заміну МБР Minuteman і протидію загрозі ядерним арсеналам РФ і Китаю, але водночас описані вище фактори — ціна, що постійно зростає, і затримки — сприятимуть активізації тих груп, які підтримують ідею контролю озброєнь і наполягають на подовжені служби ракет Minuteman III та зупинці проєкту Sentinel.

У Міноборони США вже заявили, що готові виконати зобов’язання і провести ретельну перевірку, щоб визначити, через що саме так критично зросла вартість проєкту Sentinel: Пентагон та Об’єднаний комітет начальників штабів переглянуть вимоги програми, включно з кількістю ракет, які планують закупити (за попередніми планами — 659 ракет, включно з випробувальними), графіки розгортання, плани будівництва і, найголовніше — пояснити, чому програму не варто зупиняти.

Нагадаємо, що такі перевірки здійснюються згідно із законом 1982 року, коли йдеться про перевищення контрольних показників вартості таких великих оборонних програм, як ця.

Читайте також: Франція витратить 30 місяців та 4 млн годин на ремонт атомного човна з ядерною зброєю